Македонците, Германците и новиот Ајфон

Во Северна Македонија, за Ајфон се потребни 76 работни дена, додека на потрошувачите во Германија им требаат просечно осум работни дена за да заработат за сегашниот Ајфон 12 со 64 гигабајти меморија

 

Весникот Франкфуртер алгемајне цајтунг пишува за истражување на интернет порталот Веривокс, кој во последните две години истражува колку луѓето во различни земји во светот треба да работат за да си дозволат Ајфон смартфон. Слична пресметка од 80-тите постои и за хамбургерот на Мекдоналдс. Телефонот и хамбургерот се многу соодветни за вакво истражување: станува збор за хомогени производи коишто чинат приближно исто во секоја земја. 

Линк до целиот текст на Дојче веле тука