Мајкл Џексон го има највредниот музички каталог на светот – „тежи“ 1, 2 милијарди долари


Во она што би можело да биде најголемото вреднување досега на музичкиот каталог на музичар, Sony Music Group го затвори договорот за купување на половина од каталогот за издавачки и снимени права на Мајкл Џексон вреден над 1,2 милијарди долари. Други извори сугерираат дека може да биде до 1,5 милијарди долари. Според тие проценки, Sony ќе плати најмалку 600 милиони долари за својот удел во легендарните права.

Тоа значи дека договорот со Џексон, кој беше затворен кон крајот на минатата година, е со поголема проценка од 1,2 милијарди долари што Квин моментално ги бара. И додека вреднувањето на Квин вклучува, велат изворите, авторски права од приходот надвор од музиката, вклучително и од биографскиот филм за Фреди Меркјури, Боемската рапсодија и театарските продукции со музика на Квин, договорот на Сони со имотот на Мајкл Џексон не ги вклучува авторските права од Бродвејски претстави и други театарски продукции со музика на Џексон.

Сепак, можеби не е само музиката на Џексон што е вклучена во договорот. Изворите велат дека тековниот договор вклучува песни чиј автор не е Џексон , како и иконски песни напишани и/или изведени од Џери Ли Луис, Џеки Вилсон , Кертис Мејфилд, Реј Чарлс, Перси Слеџ и Дион.

Минатиот февруари, по приказната која првпат ја објави Variety дека се преговара за договорот со Џексон, Билборд процени дека имотот на иконскиот уметник заработува околу 75 милиони долари годишно. Тие средства вклучуваат сопственост на мастер снимки, објавување за делот на Џексон од неговите песни, неговиот каталог за издавање Mijac и приходи од стока и авторски права од театарски претстави со музика на Џексон. Во тоа време, Билборд процени дека во рамките на проценката од 75 милиони долари, само средствата за снимање и објавување на Џексон донеле 47,2 милиони долари на имотот; и дека Мијац можеби носи уште 5 до 8 милиони долари годишно.

Проценката на Џексон, сепак, не зеде предвид дека неговата популарност се чини дека расте како што се шири пазарот за стриминг.

Продажбата и стримовите на музиката на Џексон постојано растеа од 1,07 милиони еквивалентни единици на албуми во 2020 година на 1,47 милиони во 2023 година – зголемување за 37% во текот на тие три години – според Luminate. Тоа го надмина целокупното американски. музички пазар за единици за потрошувачка на албуми, кој порасна за 22,9% во тој временски период. Надвор од САД, Џексон е веројатно уште попопуларен. Во 2023 година, потрошувачката на неговата музика порасна за 38,3% на 6,5 милијарди стримови на барање, од 4,7 милијарди стримови во 2021 година.

Следната година ќе биде објавен биографскиот филм на Џексон наречен Мајкл, кој веројатно ќе поттикне уште поголем раст на неговите фанови, ќе ја зголеми потрошувачката и ќе предизвика повеќе приходи да се слеваат кон неговиот имот и кој било друг носител на права.

Со сите економски приноси што имотот ги испорачува, нарачателите кои стојат зад него – адвокатот Џон Бранка и извршниот директор на A&R Џон Меклејн – се очекува да продолжат да бидат вклучени како коизвршители.

Изворите посочуваат дека договорот со Sony го остава во сила и уделот на Primary Wave, кој се верува дека е околу 10% од издавачкиот имот на Џексон.

Низ годините, Sony му исплати на имотот на Џексон повеќе од 2 милијарди долари во некои големи зделки кои одат подалеку од дистрибуција на авторски права за неговите плочи и песни. Во 1991 година, компанијата плати 100 милиони долари за да ја купи првата половина од она што стана Sony/ATV; ATV Music беше каталогот што Џексон го купи во 1985 година, а кој го содржеше каталогот на Битлси и други популарни песни. Тоа беше споено во операцијата за издавање музика на Sony за да стане Sony/ATV, при што Сони и Џексон поседуваа по 50% од таа компанија. Во 2016 година, компанијата плати 750 милиони долари за преостанатите 50% од Sony/ATV. Исто така, плати 287,5 милиони долари за уделот на имотот на Џексон во конзорциумот што го поседуваше EMI ​​Music Publishing во 2018 година, како и дивиденди за време на нејзината сопственост на оние средства кои изнесуваа вкупно околу 1,6 милијарди долари. И сега, најновиот договор додава уште 600 милиони долари или повеќе, со што вкупната сума ја надмина границата од 2 милијарди долари.

Sony беше активен со аквизиции во текот на изминатата година. Минатата година, беше објавено дека исто така се стекнува со, како што беше опишано, значителен малцински удел во латинската етикета и менаџмент компанија Rimas Entertainment, која ја започна кариерата на Bad Bunny. Целокупниот договор за етикетата и менаџментот се очекуваше да има вредност од околу 300 милиони долари, изјавија тогашните извори.

Во мај 2023 година, Sony, исто така, го купи каталогот на РЕКОРДС од Бери Вајс, Рон Пери и Мет Пинкус, откупувајќи го второто дуо во договор што бараше проценка од 100 милиони долари; а потоа направив чекор напред50/50 договор со Вајс, кој ја задржа контролата врз неодамнешниот каталог на етикетата. (Билборд)