Магазинот „Ролингстоун“ го поддржа Џо Бајден

Тој можеби не е најрокенрол фигура што некогаш се кандидирала за претседател во САД, но утрово Џо Бајден доби поддршка од магазинот „Ролингстоун“. Предупредувајќи дека „американскиот експеримент виси на конец на изборите во ноември“, во уредничкиот коментар пишува:

„Во последните четири години живеевме под човек категорично неспособен да биде претседател. За среќа на Америка, Џо Бајден е спротивен на Доналд Трамп во речиси секоја категорија: Демократскиот кандидат за претседател покажува компетентност, сочувство, стабилност, интегритет и воздржаност. Можеби најважното во овој момент, Бајден има длабока почит кон институциите на американската демократија, како и длабоко знаење за тоа како треба да работи нашата влада – и нашиот систем на контроли и рамнотежи; тој се стреми да ја води нацијата како нејзин претседател, а не како нејзин диктатор. Според тоа, изборите во 2020 година ѝ нудат на нацијата шанса да се рестартира и да се обнови од расистичкиот, авторитарен 45. претседател. И има малку Американци кои повеќе одговараат на овој предизвик од Џо Бајден“.

Магазинот силно се спротивставува на тоа да му се дадат уште четири години власт на актуелниот претседател.

„Како и секоја специфична политика, овие избори се референдум за карактерот – карактерот на претседателот и карактерот на нацијата. На Америка не ѝ треба светец во Овалната соба. Но, земјата се тресеше со скршен човек во Масата за одлучување. Трамп е нарцист и егоист, бесрамен лажго и отворен фанатик, човек кој едноставно не може да го разбере поимот жртва за поголемо добро, дури и кога бара незамислена слава од оние што му служат“.