Мадуро побара секоја жена во Венецуела да раѓа по шест деца

Милиони Венецуели можеби избегале од својата земја поради социо-економската криза, но воинствениот претседател има ново решение: да се има повеќе деца.

„Раѓајте!“ Николас Мадуро, претседател на Венецуела, на настанот за промовирање на план за здравјето на жените во вторникот вечерта. „Секоја жена да има шест деца! Секоја! За доброто на земјата! “

Коментарот предизвика бес во земјата тешко се справува економска криза. Централната банка на Венецуела соопшти дека инфлацијата достигна речиси 10,000 проценти минатата година, додека недостатоците од основните прехранбени производи до медицинските материјали се распространети.

Кризата предизвика околу 4,5 милиони Венецуелци да избегаат, а зад нив останаа еден милион деца.

Групите за права на жените беа многу налутени. „Авеса“, со седиште во Каракас, ги нарече коментарите на Мадуро „неприфатливи“, додавајќи дека „ние жените сме многу повеќе од утроба, ние сме граѓани со права“.