„Made in Italy“: Како Евровизија за малку ќе завршеше во Венеција, еднаш годишно


Годинешните претставници на Евросонг од Италија- Махмуд и Бланко

Италија- Додека РАИ е домаќин на натпреварот за песна на Евровизија во Торино- родното место на италијанската телевизија, историчарот Дин Вулетиќ фрла поглед наназад во архивите за да објасни како идејата за Евросонг беше развиена во Италија – и зошто натпреварот не заврши во Венеција. секоја година…

Изборот за песна на Евровизија започна како технички експеримент во телевизиското емитување: живиот, истовремен, транснационален пренос што Европа сега го гледа скоро 70 години беше чудо во доцните 1950-ти. Бидејќи телевизиските услуги беа воведени во повеќето европски земји во средината на 20 век, Европската радиодифузна унија (ЕБУ) ја создаде Евровизиската мрежа во 1954 година за размена и производство на заеднички телевизиски програми, со цел економично да го зголеми програмскиот материјал за националното емитување. организации.

Махмуд, Сан Ремо, 2019

Предлогот за Евровизиската мрежа дојде од Марсел Безенсон, генералниот директор на Швајцарската радиодифузна корпорација. Но, идејата за Евровизија би била од РАИ. Италијанската национална радиодифузна организација започна со редовни телевизиски услуги во јануари 1954 година, иако првите експериментални телевизиски преноси во Италија се случија во Торино во 1934 година.

Најпопуларната и најуспешната програма што би ја продуцирала мрежата на Евровизија би била нејзиниот имењак: Изборот за песна на Евровизија. Откако Евровизиската мрежа ги емитуваше своите први програми во 1954 година во Белгија, Данска, Франција, Италија, Холандија, Швајцарија, Обединетото Кралство и (што беше тогаш) Западна Германија, во ЕБУ започнаа дискусии за тоа како би можеле да бидат нејзините копродукции направени позабавни и спектакуларни.

Манескин, Сан Ремо, 2021

Следејќи ги предлозите дадени на состанокот на нејзиниот Програмски комитет во Монте Карло во 1955 година, ЕБУ одлучи на седницата на своето Генерално собрание во Рим подоцна истата година да го основа Изборот за песна на Евровизија. Инспирацијата за натпреварот беше од РАИ, која го организираше фестивалот во Санремо (Фестивал на италијанска песна во Санремо) во истоимениот приморски град од 1951 година. Членовите на Програмскиот комитет присуствуваа на фестивалот на италијанската песна во Санремо во 1955 година, кога се емитуваше и преку Евровизиската мрежа.

Сепак, Санремо не беше единствениот натпревар за песна во Италија во тоа време: во средината на 1950-тите, Градот Венеција и РАИ го организираа Меѓународниот фестивал на песна во Венеција. Првото издание во 1955 година вклучуваше записи поднесени од радио службите на членовите на ЕБУ од Австрија, Белгија, Франција, Италија, Монако и Холандија. Секој од нив достави шест песни кои беа оригинални и не подолги од 3 и пол минути, при што записите беа изгласани од националните жири комисија, а на победникот му беше доделена наградата Златна гондола.

Махмуд и Бланко, Сан Ремо, 2022

Според тоа, Меѓународниот фестивал на песна во Венеција беше сличен по својата структура на Изборот за песна на Евровизија, освен што се емитуваше само на радио. Сепак, Меѓународниот фестивал на песна во Венеција беше првиот меѓународен натпревар за песна во светот заснован на учеството на националните радиодифузни организации, а некои од неговите учесници ќе продолжија да се натпреваруваат на Изборот за песна на Евровизија.

Сепак, од технички причини, првиот натпревар за песна на Евровизија во 1956 година не се одржа во Италија, туку во Швајцарија: нејзината географска централност во Европа го направи природен јазол за копнените предаватели потребни за овој експеримент во живо, истовремено, транснационално емитување. Седиштето на ЕБУ исто така беше во Швајцарија. Но, првиот натпревар за песна на Евровизија сè уште ја одразуваше меѓународната мода за италијанската популарна култура, бидејќи беше одржана во швајцарско-италијанскиот град Лугано и беше  на италијански.

Две години подоцна, Изборот за песна на Евровизија уште еднаш го истакна глобалното влијание на италијанската популарна музика, кога еден од неговите хитови беше Volare на Доменико Модуњо, кој победи на фестивалот Санремо во 1958 година. Volare ги освои топ листите од Европа до Америка и Австралија, станувајќи најголемиот светски хит на неанглиски јазик досега. Притоа, го направи Изборот за песна на Евровизија попознат во светот, оставајќи уште еден печат „направено во Италија“ на создавањето на натпреварот. (ЕБУ)