Луксузниот дом на Карлос Слим на Менхетен пак на продажба за 80 милиони долари


САД- Знаменитоста на Големото јаболко се враќа на пазарот и за 80 милиони долари е наречена најскапата градска куќа на Менхетен. Ја продава милијардерот Карлос Слим, порано најбогатиот човек на светот.

Седумкатницата во стилот на Beaux-Arts е позната како Куќата на Бенџамин Н. Дјук. Лоцирана спроти Музејот на уметноса- Метрополитен на Горна источна страна, датира околу 120 години – првично била изградена помеѓу 1899 и 1921 година од Велч, Смит и Провот. Денес, куќата како дворец е една од последните свртени кон Централ Парк во Њујорк – оттука и неговиот статус на обележје.

Раскошното живеалиште е најпознато по својата легендарна фасада од црвена тула и деталните украси од варовник. Внатрешно, ќе се чувствувате како да сте биле пренесени назад во времето во позлатеното доба. Размислете за вишок на мермерни камини, украсени лајсни изобилство и полирани дрвени подови насекаде. Има и високи тавани и супер високи прозорци кои прават просторот да се чувствува светол и воздушен. Големите, закривени скалила се искачуваат на пет нивоа, додека одделни скали водат до покривот каде што можете да уживате во панорамски поглед на хоризонтот и Централ парк. Иако е погодна да биде приватна резиденција, може да се претвори и во галерија, продавница или дури и музеј.

Слим, кој ја носи титулата најбогат човек во цело Мексико, претходно се обиде да го продаде својот имот во стилот на Палацо уште во мај 2015 година но не се најде купувач.