Лукашенко бара ангажирање војска

 

Претседателот на Белорусија Александар Лукашенко побара од воениот врв на земјата да ги презем сите мерки и да ја ангажира војската.

Бара војската цврсто да застане во одбрана на територијалниот интегритет на земјата, укажувајчи дека ситуацијата е особено вознемирувачка на западните граници.

Лукашенко констатира деке аво Белорусија е увезена таканаречена обоена револуција која се потпира на странски фактор и настојува да ја дестабилизира земјата, пренесе Тас.

„Се јасно укажува дека на дело е обоената револуција против Белорусија, со поддршка на странски фактор кој е вовлечен, затоа што државата пруши силен отпор“, заклучи Лукашенко.