Луизијана стана првата држава која дозволи хируршка кастрација на педофили


Луизијана стана првата американска држава во која судот ќе има право да нареди хируршка кастрација на лица кои се прогласени за виновни за сексуално насилство врз деца.

Тој вид на казна е познат во други земји каде има построгите мерки против одредени злосторства, вклучително Чешка и Нигерија, но е нов за САД. Канцеларијата на гувернерот потврди за американски медиуми дека гувернерот на Луизијана го потпишал законот.

Поддржувачите на новиот закон во Луизијана, што ќе стапи на сила на 1 август, се надеваат дека таа казна ќе ги одврати луѓето од извршување сексуални злосторства врз деца.