Љубовницата на кралот Хуан Карлос вели дека 65 милиони долари се „извонредно дарежлив подарок“

Шпанија-Поранешната љубовница на Хуан Карлос, шпанскиот крал кој абдицира и побегна во егзил, ја опиша неговата одлука да и префрли на сметка 65 милиони евра како „огромно дарежлив подарок“, отфрлајќи ги тврдењата за перење пари.

Корина Зу Саин-Витгенштајн изјави за Би-Би-Си дека 82-годишниот крал ѝ дал пари како „признание за тоа колку му значев на него“ и од „благодарност што бев со него во текот на неговите апсолутно најлоши моменти“. Г-ѓа Саин-Витгенштајн, 55-годишна деловна жена, стана љубовница на Хуан Карлос во 2004 година.

Швајцарскиот суд трансферот, кој се случи во 2012 година, го стави под истрага за наводна перење пари. Хуан Карлос не зборуваше јавно за трансферот, но Телеграф виде документ од истрагата во Женева во кој исто така тврди дека тоа е подарок што тој немал намера да го врати назад.

Поранешниот крал му напиша на својот адвокат од Швајцарија дека „донацијата договорена од мене во 2012 година на Мадам Корина е неотповиклива“.

Во своето интервју за Би-Би-Си, г-ѓа Зу Саин-Витгенштајн изјавила дека во 2014 година Хуан Карлос сепак побарал таа да ја врати сумата –откако таа не сакала да ја продолжи врската за која рече дека престанала да биде романтична во 2009 година.

„Во одреден момент тој сфати дека нема да се вратам и реагираше балистички. Тој побара сè назад. Мислам дека тоа беше во момент на лутина “.

Швајцарскиот обвинител Ив Бертоса ја започна својата истрага во летото 2018 година по објавувањето во шпанските медиуми на ленти во кои г-ѓа Витгештајн опишува како поранешниот крал имал имот регистриран под нејзина сопственост, пред подоцна да побара од неа да му го предаде .

Хуан Карлос , кој абдицираше во 2014 година, ја напушти Шпанија поради скандалот претходно овој месец и во моментов престојува во Абу Даби.