Лидерот на бугарската опозиција, Христо Иванов, поднесе оставка


 

Христо Иванов поднесе оставка како лидер на партијата „Да, Бугарија“, а со тоа и на местото копретседател на коалицијата „Демократска Бугарија“, објави тој денеска на прес-конференција. Иванов рече и дека се откажува од пратеничката фотелја.

Оваа одлука тој ја донесол поради лошите резултати на коалицијата „Продолжуваме со промената – Демократска Бугарија“ (ПП-ДБ). Според 93,5 отсто од пребројаните гласови ПП-ДП освои 14,8 проценти и сега е дури трета политичка сила, зад ГЕРБ и ДПС (партијата на Турците).

„По состанокот на Извршниот совет на партијата, на кој ја анализиравме сликата, која се уште не е целосна, но е доволно јасна, решив да поднесам оставка и моите колеги ја поддржаа оваа одлука“, рече тој, нагласувајќи дека нема да се кандидира за претседател. повторно на партијата, но ќе продолжи да работи за неа.

„Сакам да им кажам нешто на гласачите кои не излегоа да гласаат – ја прифаќам нивната пресуда и мислам дека со денешниот чин покажувам дека се извинувам што ги разочарав“, додаде Иванов.

Тој нагласи дека овој негови чин не претпочита оставки и на други лидери од коалицијата ПП-ДБ, туку дека е само негова одлука. Христо Иванов долги години се бореше за реформа на правосудниот систем во Бугарија, но не успеа, дури ни кога неговата коалиција беше на власт, поради големите отпори на ГЕРБ и ДПС.