Личната креаторка откри тајни од Бакингемската палата: Кралицата Елизабета уживаше како модел

Англија – Кралицата Елизабета Втора, монарх, олицетворение на достоинство и смиреност, позира за камерата како професионален модел, раце на колковите, надвор од колковите, во џебовите, од џебовите.

Тоа беше сцена без карактер, така што избраните неколкумина кои беа сведоци на тоа инстинктивно знаеја дека е посебен момент „никогаш да не се повтори“.

Една од нив беше Ангела Кели, креаторка на кралицата и личност од доверба.

„Застанав во неверување – кралицата беше природна“, се сеќава таа во нејзината нова книга „Другата страна на монетата, кралицата, фустанот и гардеробата“.

Тоа беше г-ѓа Кели на која кралицата ѝ се довери во „тајната желба“ што ја имаше уште од младоста.

После години наназад да седи исправено за официјалните портрети, претпоставувајќи изглед на внимателно разгледана гравитација, таа копнееше за слободата да биде понеформално фотографирана.

Но по некое време, кога креаторката работеше на својата прва книга, таа се сети на разговорот дозволувајќи си да побара од нејзиното височество дали би размислила за позирање со рацете во џебовите.

„Кралицата ме зачуди кога ја прашав дали ги знае потенцијалните импликации на фотографиите“, се сеќава таа. „Ѝ требаше долго да одговори: Да, таа ќе го стореше тоа, и да, беше сигурна“.

На денот на снимањето, фотографот Бери Џефри започна да објаснува како ќе напредува фотосесијата.

„За неколку моменти, кралицата ја крена раката со почит и Бери веднаш престана да зборува“, пишува г-ѓа Кели.

„Не Бери, ова ќе го сториме“, рече таа. „Само одржувајте фотоапаратот да се тркала“.

„И ние бевме надвор. Нејзиното височество ја зазеде позицијата пред фотоапаратот и почна да слика серија пози, лизгајќи ги рацете во и надвор од џебовите и ги стави на колковите, имитирајќи ги ставовите на професионалниот модел“.

Г-ѓа Кели во тоа време работеше со кралската колекција, кога ја објавуваше нејзината книга, но извонредните слики не беа добро примени.

Со Ана Винтур

„Нивното мислење беше дека овие поискрени фотографии ќе ја урнат монархијата и, според тоа, тие не беа соодветни за очите на јавноста“, откри таа. „Зошто сметаа дека јас немам поим“ објавена неодамна, нуди единствен увид во животот зад ѕидовите на палатата. Двете жени, и покрај нивното различно потекло – г-ѓа Кели е ќерка на Ливерпудлиан, докер – уживаат во неверојатна врска.

На друго место во книгата, чии извадоци се објавени во списанието „Хелоу“, Кели открива дека 93-годишната кралица е љубител на сингапурската свила.

Со Мишел Обама

Но затоа што никогаш нема доволно време да ги посети пазарите на официјални тури, локалните трговци поставија тезги на аеродромот, дозволувајќи да ја разгледа.

Кралицата „сака зделка“ и е „многу скромна дама“ која зафаќа само неколку приватни простории во Бакингемската палата, спална соба, дневна соба, соблекувална и бања.

Г-ѓа Кели има за цел оние поранешни членови на персоналот на палатата, кои се обидоа да ги искористат своите врски, опишувајќи го нејзиното приватно светилиште, откривајќи дека членовите на семејството се единствените мажи до кои досега знаеше дека имаат пристап.

„Секогаш ќе има луѓе што ќе кажат нешто за внимание“, коментира таа.

Г-ѓа Кели, која ја доби работата во 1994 година, откако ја импресионира кралицата со своето дискреционо право додека работеше како домаќинка на британскиот амбасадор во Берлин, открива дека таа дала личен благослов за книгата.

„Ми беше радост да се потсетиме на кралицата во текот на овие приказни“, вели таа.