„Лесно е да се биде татко, но потребно е многу повеќе за да се биде тато“: „Бекутан“ ги собра познатите родители во Загреб


Родителството е секако најважната и најубавата животна улога со бројни предизвици со кои се соочуваат мајките и татковците уште од раѓањето на бебето. Колку е исклучително драгоцена оваа улога со многубројните предизвици, и иако акцентот на грижата и грижата за новороденото бебе беше ставен главно на страната на мајката, придобивките од важноста и важноста на татковците се повеќе се препознаваат и важноста на активниот се нагласува учеството во развојот на бебето од самото раѓање. Татковците се поврзуваат со новороденото бебе на уникатен начин и со нивното присуство создаваат нераскинлива врска која трае цел живот. Сите овие беа теми на годинешната работилница за родители на познатиот бренд за детски производи „Бекутан“ на „Алкалоид“, која се одржа во Загреб со познати татковци и многу мајки. 

Стјепан Вукадин, Фабијан Павао Медвешек, д-р Натко Бек, д-р Дијана Пужевски, модераторката Мирна Медаковиќ Степинац и специјалниот гостин Тарик Филиповиќ, кој е гордиот прв бренд амбасадор на Becutan, раскажаа за најубавата улога во животот – улогата на татко.

„Велат дека е лесно да се биде татко, но потребно е многу повеќе за да се стане ТАТО! Фигурата што ја паметам како најголем морален и човечки авторитет и пример, тешко дека можеш да надоместиш се што пропуштило во воспитувањето на детето, и кога детето ќе стане маж, се сеќава на многу што не сте пропуштиле и тоа често го одредува и насочува“, објасни Тарик.

Д-р Бек го истакна значењето и важноста на родителската рамнотежа: „Сите ние грешиме, но учиме и од грешките, се трудиме во тој момент да го направиме најдоброто. тоа нè прави подобри татковци Важно е рамнотежата во родителството, татковците и мајките треба да учествуваат подеднакво од самото раѓање на бебето“, нагласи тој.

Годинешната работилница Becutan ја имаше како тема улогата на татковците во воспитувањето на детето уште од најраните денови, со акцент на предизвиците што ги носи родителството, а во контекст на промовирање на позитивното и еднакво родителство. Бекутан ги покани и познатите татковци да ги споделат своите искуства за породилното отсуство и поврзувањето со нивните деца. Сите беа едногласни во мислењето дека улогата на таткото во растењето е исклучително важна“, вели реномираниот педијатар д-р Дијана Пужевски.

Производната линија Becutan е наменета за нега на бебешка и детска кожа, препознатлива и со воспоставен идентитет на хрватскиот пазар.

Доаѓа од 45-годишната доверба и традиција на брендот Becutan, пренесена од генерација на генерација, а воедно може да се истакне неговиот беспрекорен квалитет. Формулацијата на сите производи е направена по уникатен рецепт. Исклучително е благ и нежен, ја штити и храни кожата, а истовремено придонесува и за зајакнување на нејзината заштитна функција.
Една од основните карактеристики на Becutan производите е неутралната pH вредност, прилагодена на вредностите на здравата детска кожа. Becutan производите се клинички и дерматолошки тестирани и развиени во соработка со педијатри и дерматолози. Се произведуваат под високо контролирани услови на производство и примена на GMP (Good Manufacturing Practice) стандарди и ISO 9001 и ISO 14001 стандарди за квалитет. (Глориа.хр)