Лекарите во САД му пресадиле бубрег на буден пациент. Следниот ден си заминал дома


Хирурзите во болницата Нортвестерн Медицин во Илиноис ја извршија првата трансплантација на бубрег во САД додека пациентот е буден. 28-годишниот Џон Николас од Чикаго можел за време на операцијата да гледа како хирурзите му го отстрануваат стариот бубрег и му ставаат нов.

Наместо општа анестезија, која е стандардна за ваква операција, лекарите на пациентот му дале спинална анестезија, слична на онаа што се користи при царски рез. Трансплантацијата траеше помалку од 2 часа, пишува New Scientist.

Разлика помеѓу општа и спинална анестезија
Општата анестезија е постепено намалување на функциите на централниот нервен систем, што предизвикува прво губење на свеста, потоа нечувствителност на болка, губење на меморијата на операцијата и на крајот мускулна релаксација. Општа анестезија се постигнува со давање на еден или, многу почесто, истовремена администрација на различни анестетици, според КБЦ Осиек.

За време на спинална анестезија, анестетикот се инјектира во течноста што го опкружува’ рбетниот мозок. Овој тип на анестезија може да се примени на речиси сите операции на нозете, колковите, карлицата, долниот дел на стомакот (вклучувајќи и царски рез).

Разговарав со хирурзите за време на операцијата
За време на операцијата, која се одржа на 24 мај, Николас бил буден и целосно свесен за тоа што се случува околу него, без да чувствува никаква болка. Во текот на процедурата тој разговарал со хирурзите за деталите од операцијата.

Тој беше пуштен од болница следниот ден. Нормално, пациентите остануваат во болница два до три дена по трансплантацијата на бубрег. Оваа опција е особено погодна во посложени случаи кога пациентот не може да добие општа анестезија од медицински причини. Предноста на спиналната анестезија е пократка процедура и побрзо закрепнување.

„Ова беше прилично кул искуство. Знаев што се случува и бев свесен за сè. Во еден момент за време на операцијата прашав кога спиналната анестезија ќе работи. И тие веќе ја почнаа операцијата. Ми дадоа благ седатив, само за да се смирам, но бев свесен што прават цело време, особено кога ми се обраќаа и зборуваа за фазите на процедурата“, изјави Николас.