Легендарна зграда во Сан Франциско продадена за 650 милиони долари

САД (АП) – Трансамерика пирамидата, една од најпознатите иконски згради во Сан Франциско, е продадена за 650 милиони долари, осум месеци по постигнувањето договор за продажба.

Инвеститорот од Њујорк Мајкл Шво, Дојче финансис Америка и други инвеститори ја купија зградата од Егон, сопственик на истоимената осигурителна компанија Трансамерика Корп, објави во средата Сан Франциско хроника.

Зградата, втора по висина во градот, никогаш претходно не била продадена.

Цената првично беше над 700 милиони долари, но договорот беше одложен поради пандемијата на коронавируси, што во голема мера го наруши пазарот на недвижнини и ги испрати повеќето канцелариски работници дома.

Новите сопственици, меѓу кои е и најголемиот пензиски фонд во Германија, Бајерише Версургунгскам, планираат да ја реновираат зградата што е препознатлив дел од хоризонтот на Сан Франциско, откако е изградена во 1972 година.

Договорот исто така вклучува две блиски згради, на ул. Сансоме 505 и Сенсоме 545, што е потенцијално место за развој. Трите згради се со вкупна површина од околу 760 000 квадратни метри (70 606 квадратни метри).