Лажните вести за Ковид-19 најмногу се шират на Твитер

Француски професионален борач. Италијански десничарски политичар. Германско списание за антимигранти.

Сите имаат големи следачи на Твитер. Сите споделија лажни тврдења и целосно лаги за Ковид-19, според истражувањето објавено во средата од NewsGuard, фирма за аналитика што ја следи дезинформацијата.

Севкупно, NewsGuard соопшти дека пронашол 16 извори на Твитер, со комбинирано он-лајн следење на повеќе од 600.000 луѓе, низ Германија, Франција и Италија – од кои некои биле верификувани од компанијата за социјални медиуми – кои промовирале теории на заговор, лажни лекувања и други дезинформации поврзани со глобалната пандемија. Компанијата пронајде слична активност во Соединетите Држави каде корисниците на Твитер со многу следачи на интернет, исто така делеа лаги за коронавирусот.

Најновото истражување за трите европски држави доаѓа откако Твитер и другите мрежни платформи како Фејсбук и „Јутјуб“ на „Гугл“ се наоѓаат под зголемено испитување за брановите на лажни извештаи за тековната глобална криза во јавното здравство, која досега остави повеќе од 320.000 мртви. Овие компании презедоа дополнителни напори да престанат со ширењето на „лажни вести“ за корона вирусот, но таквите содржини остануваат распространети на интернет.

„Овие штетни твитови можете да ги најдете насекаде во Европа“, рече Чин Лабе, управен уредник на NewsGuard за Европа. „Кога можете да ги испраќате овие пораки до илјадници следбеници, тоа е проблематично“.

Како одговор, Твитер соопшти дека презел дополнителни чекори во последните неколку недели за борба против ширењето на дезинформациите за Ковид-19, вклучително и промоција на пораките на владите за тоа како луѓето би можеле да чуваат безбедни и да обележуваат потенцијални штетни места со дополнителни предупредувања. За разлика од САД, Твитер останува мал играч во Европа, со помалку од 5 проценти од Германците, на пример, кои се активни на платформата.

„Ние му даваме приоритет на отстранувањето на содржината кога има повик за акција што потенцијално може да предизвика штета“, рече Сара Харт, портпарол на компанијата.

Ниту еден твит вклучен во истражувањето на NewsGuard не беше означен како потенцијално лажен или отстранет од платформата на Твитер.

Во Франција, тоа го вклучуваше и Том Ла Руфа, професионален борач, кој сподели линка до делови од видеото „Пландемика“, документарец што широко се споделува на социјалните медиуми за ширењето на коронавирусот. Други во Франција, вклучително и Пјер Јовановиќ, онлајн блогер со речиси 40.000 следбеници, споделија објава во која лажно тврдат дека Бил Гејтс, американскиот милијардер, стои зад ширењето на Ковид-19.

Во Германија, „Компакт магазин“, публикација со врски со екстремната десница, која претходно туркаше лажни тврдења за мигрантите, на својот профил на Твитер тврдеше дека вирусот е создаден како американско биолошко оружје. РТ Дојч, верзијата за германски јазик на рускиот медиум, поттикнуваат гласини дека „глобалните елити“ ја произведоа тековната здравствена криза.

Во Италија, Патриција Раметта, едно време регионален координатор на екстремно десничарската политичка партија Лига, исто така неправилно тврдеше дека Бил Гејтс патентирал лек за корона вирусот. (Политико)