Лашана Линч за улогата во новиот филм за Џејмс Бонд: Ќе бидам дел од нешто револуционерно

САД-Во најновиот филм за Џејмс Бонд, „ No Time to Die “, Даниел Крег како агент 007 игра за последен пат. Но, ликот кој постојано е во фокус на вниманието е нов во франшизата: најновиот агент на „MI6“,  Номи, кој го игра ѕвездата на Капетанот Марвел, Лашана Линч.

Бидејќи Бонд очигледно е надвор од играта со шпиони, како што започнува филмот, Номи ја презеде неговата лиценца за убиство и не е особено среќна кога нејзиниот претходник се враќа во акција. Присуството на Линч во филмот го прави „No Time to Die“ двојно историски: таа е првата жена 007 во историјата на франшизата Бонд на голем екран, а исто така е и првата црна актерка која постигнала статус „00“.

Во новото интервју за Harper’s Bazaar U.K., актерката откри дека со тоа што станува рамноправна со Крег е причината што ја прифати улогата. Првично загрижена дека новиот филм ќе ја фрли во сенка,Линч се увери дека нема да биде така по средбата со продуцентката на Бонд, Барбара Броколи, како и со режисерот на филмот, Кери Фукунага. Таа седна и со писателката добитничка на Еми, Фиби Валер-Бриџ, која беше ангажирана да ги подобри женските ликови.

„Лик кој е премногу мазен, личност од леано железо? Тоа е целосно спротивно на тоа за што се залагам “, забележа Линч за оној вид 007 што не сакаше да биде Номи. „Не сакав да изгубам можност кога станува збор за тоа што Номи може да претставува. Барав барем еден момент во сценариото каде што членовите на црната публика ќе кимнува со главата, мавтајќи со реалноста, но мило ми е што го гледаат нивниот вистински живот претставен. Во секој проект во кој сум дел, без оглед на буџетот или жанрот, црното искуство што го презентирам треба да биде 100 проценти автентично “.

Линч изјави дека присуството на Номи помага во директна борба против типот на „токсична мажественост“ што е распространет во филмовите, вклучувајќи ја и Бонд франшизата, со децении. „Се чувствувам многу благодарна што се спротивставувам на овие наративи“, рече таа. „Тоа се случува затоа што жените се отворени, бараат и гласни се и повикуваат на лошо однесување веднаш штом ќе го видиме тоа“.

Таа гледа напред кон тоа како Номи се чини дека ќе ги промени трајно филмовите со Бонд по објавувањето на „ No Time to Die “.

„Јас сум една црна жена – да беше друга црномуреста актерка во улогата, ќе беше истиот разговор, ќе ги добиеше истите напади, истото злоставување“, рече таа. „Треба само да се потсетам дека разговорот се случува и дека сум дел од нешто што ќе биде многу, многу револуционерно“.

„No Time to Die “, се појавува во кината на 2 април 2021 година.