Лагард: Инфлацијата во еврозоната се уште е превисока


Претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард, на денешната седница на Европскиот парламент посочи дека инфлацијата во еврозоната сѐуште е превисока.

Лагард, од Комитетот за економски и монетарни прашања на Европскиот парламент, рече дека годишната инфлација во еврозоната паднала на 8,5 отсто во февруари, благодарение на големиот пад на цените на енергијата.

Таа предупреди дека ЕЦБ се соочува со „зголемени нивоа на несигурност“ и дека ќе преземе „пристап заснован на податоци“ за одредување на каматните стапки, објави британски „Гардијан“.

На состанокот минатиот четврток, ЕЦБ ја зголеми референтната каматна стапка за половина процентен поен.

Лагард се осврна и на случајот Креди Свис, велејќи им на пратениците дека ја поздравува брзата акција и одлука на швајцарските власти.

Според него, акцијата на швајцарската централна банка била инструмент за воспоставување нормализирање на пазарните услови и обезбедување финансиска стабилност.

Лагард додаде дека ЕЦБ внимателно го следи развојот на пазарот и е „подготвена да одговори колку што е потребно“ за да ја заштити ценовната стабилност и финансиската стабилност во еврозоната.

Банкарскиот сектор во еврозоната е отпорен, со силен капитал и ликвидност.

Инструментите на монетарната политика на ЕЦБ се целосно опремени за да обезбедат ликвидносна поддршка на финансискиот систем на еврозоната доколку е потребно и да ја зачуваат стабилноста.