Kумановец шест години предавал математика со фалсификувана диплома

Кумановската полиција поднесе кривична пријава до основното јавно обвинителство за „фалсификување исправа“ против кумановец кој шест години предавал математика во основното училиште „Бајрам Шабани“, информираше денеска СВР Куманово.

-СВР Куманово, до Основното јавно обвинителство Куманово, поднесе кривична пријава против 51-годишниот С.Зод Куманово поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „фалсификување исправа“, казниво по член 378, став 3 во врска со член 45 од Кривичниот законик, се наведува во соопштението на СВР Куманово.

Пријавениот, информира полицијата, набавил фалсификувана диплома од Универзитет во Приштина, Р.Косово, со што се стекнал со квалификација на степен „професор по математика“. Дипломата ја употребил како вистинска во општинско основно училиште „Бајрам Шабани“ Куманово, каде склучил договор за работа и засновал работен однос на определено време.

До 2017 година му биле изготвувани повеќе договори за работа на определено време, при што пријавениот се стекнал со противправна имотна корист во износ од платите што му биле исплаќани од буџетот на Република Северна  Македонија од 1 декември 2011 до 5 мај 2017 година.