Кулата „Генекс“ во Белград продадена за 20 милиони евра, се наддавале седум компании


 

Кулата „Генекс“ е продадена за 2,4 милијарди динари (околу 20,4 милиони евра). За купувањето се наддавале седум купувачи, меѓу кои и познати српски фирми, но сѐ уште не се знае кој е новиот сопственик бидејќи конечната цена била ставена на аукција од претставникот на купувачот, пренесува „Блиц“.

Како што се дознава, во трката за купување на Западната порта на Белград биле: НР Развој, Универзитетот Сингидунум, Звонко Гобељиќ, Tardycon holding limited, Самерс, Ексеон и 
Бар Еурека.

Деловниот дел од кулата „Генекс“ првично беше продаден за две милијарди динари. Сега се проценуваше на 834 милиони динари. Цената практично од 17 падна на околу 7 милиони евра, а со аукцијата го прескокна почетниот праг и заврши на нешто повеќе од 20 милиони евра.

Првиот јавен тендер во 2022 година беше одржан на 23 мај и беше прогласен за неуспешен бидејќи немаше заинтересирани купувачи, соопшти тогаш Агенцијата за лиценцирање стечајни управници. Почетната цена на првата аукција беше нешто над 2 милијарди динари. Кулата „Генекс“ или деловната половина на „Западната порта на Белград“ по втор пат беше објавена на продажба на 25 јули, а на таа аукција цената беше 1,46 милијарди динари.

За да не падне деловниот дел од кулата „Генекс“ во рацете на странски или приватен инвеститор, станарите од станбениот дел и околните згради деновиве одржаа протест. Тие бараат да се прекине продажбата и предлагаат овој симбол на Белград да го купи државата.

Трговскиот суд во Белград прогласи банкрот на „Генералекспорт“ во март 2017 година, а е во стечај од 2015 година. И нејзината ќерка компанија ИЦГ со години е во стечај.

На продажба беа понудени 28 комерцијални простори со вкупна површина од 14.943 метри квадратни, како и простори помеѓу 27. и 37. кат, со вкупна површина од 1.450 метри квадратни. Во целината е вклучена гаража со површина од 9.000 метри квадратни, како и 10 гаражни простори со површина од 6.445 метри квадратни.

Зошто Генекс не можеше да се продаде?

Неодамна, проценител изјави дека објектот мора целосно и соодветно да се санира, бидејќи поради недостиг на инвестиции пропаѓал. Како што изјави, не е проблем купувачот да плати, туку проблем за многумина е што да прават со таа зграда. Ниту просториите што ги има зградата не се пожелни ниту за трговците, бидејќи нема пристап со автомобил, што го очекува денешниот муштерија.

 

Продажбата траеше речиси една деценија

Кулата „Генекс“ за прв пат беше понудена на продажба на почетокот на 2009 година, кога почетната цена беше 20,8 милиони евра.

Заинтересираните купувачи за учество на аукцијата требаа да уплатат депозит од 1,56 милиони евра. Купувачот бил обврзан и да вработи 61 вработен во кулата „Генекс“, што не се случи.

Потоа, на 14 јули 2010 година, Агенцијата за приватизација објави дека „Генекс“ повторно е на продажба. Кулата во Нов Белград во сопственост на компанијата „Генералекспорт“ беше понудена по почетна цена од 15,6 милиони евра. Но, аукцијата која беше закажана за 6 септември истата година заврши неуспешно.