Кривичниот суд не се согласува со решението на Уставниот во врска со казните на адвокатите од „27 април“

Фото: Б. Грданоски

Со изречените парични казни поради нарушување на редот во судот, апсолутно не е доведена во прашање повредата на правото на мислење и слободата на изразување на мислата, се наведува во издвоените мислења на Уставниот суд за одлуката за поништување на решенија на Основниот кривичен и на Апелацискиот суд Скопје за парични казни на адвокатите во постапката на предметот за настаните од 27 април, соопшти поладнево Кривичниот суд.
-Основниот кривичен суд Скопје со исклучителен респект кон Уставниот суд на РСМ како орган и кон одлуките кои овој суд ги носи, има за потреба да ја извести јавноста дека неможе да се согласи со одлуката У.бр. 57/2019 со која се утврдува поништување на решенијата, но во целост ќе ја почитува. Кривичниот суд го цени фактот дека одлуката на Уставниот суд на РСМ не е донесена едногласно и дека истата содржи и издвоени мислења на одредни уставни судии на кои мислења се приклучува, се наведува во соопштението на Кривичен.
Појаснуваат дека со поништување на одлуките на Кривичниот и Апелациониот суд , Уставниот суд на РСМ постапува како инстанционен суд, а, додаваат, таква надлежност нема, односно Уставниот суд на РСМ нема надлежност да поништува одлуки на редовните судови.