Кралот Хуан Карлос добил подарок од 2 милиони долари од султанот од Бахреин, покажа истрагата

Шпанија– Финансискиот менаџер на поранешниот крал на Шпанија, Хуан Карлос, пред швајцарски суд изјави дека шпанскиот монарх му дал во рака куферче во ке имало 1,9 милиони американски долари во готово, велејќи дека тоа е подарок од султанот од Бахреин.

Според шпанскиот весник „ El País “, Алберто Фасана, богат менаџер со канцеларија во Женева, му кажал на швајцарскиот јавен обвинител Ив Бертоса дека предавањето на готовина се случило во 2010 година и дека тој ја депонирал сумата на швајцарската банкарска сметка, која припаѓала на оф-шор фондација во име на Хуан Карлос.

Како што откри „Телеграф“ претходно оваа година, фондацијата „Лукум“ беше основана во Панама Сити од Хуан Карлос во 2008 година, додека тој сè уште беше на шпанскиот престол, првично заради „донацијата“ од 100 милиони долари од починатиот саудиски крал Абдула.

Кралот на Шпанија, Фелипе, кој ја презеде круната кога Хуан Карлос абдицираше во 2014 година, беше вклучен во статутот на Лукум како втор корисник на фондот, иако фондацијата беше заокружена во 2012 година, кога нејзиниот биланс од 65 милиони евра беше даден на Корина Зу Сај- Витгенштајн, поранешна љубовница на кралот.

Според пријавеното сведочење на г-динот Бертоса, г-дин Фасана опиша како шпанскиот крал го предал она што тој го нарече „подарок“ од кралот на Бахреин Хамад бин Иса Ал Калифа.

„Хуан Карлос е многу ценет во земјите од Заливот. Се враќаше од Абу Даби и дојде во мојата куќа во Женева. Тој сакаше да руча со мене. Тој ми рече дека тој добил 1,9 милиони долари од султанот на Бахреин “.

Информациите за сметката на Фондацијата Лукум, според „Телеграф“, покажуваат дека е направен депозит од 1,9 милиони американски долари на 7 април 2010 година.

Во следните години, Хуан Карлос патуваше неколку пати во Бахреин, придружувајќи ги шпанските инвеститори и како личен гостин на кралот Хамад бин Иса Ал Калифа, и присуствуваше на Големата награда на Формула 1.

Г-н Бертоса испитува можни прекршоци за перење пари во врска со исплати на Фондацијата Лукум и Фондација Загатка, фонд со седиште во Лихтенштајн, кој му припаѓа на братучедот на Хуан Карлос, Олваро д’Орлеанс-Борбан. Поранешниот монарх и кралот Фелипе се именувани како корисници на фондот.

Борбан негираше перење пари, а кралот Фелипе рече дека не знае дека е именуван како корисник на фондациите сè додека Телеграф“ не ги објави информациите на 15 март.