Крајната десница ја повикува ЕПП заедно за да го „ослободат Брисел“

Матео Салвини го повика десницот центар во ЕУ да го следи италијанскиот пример на владеење за да ја ослободат ЕУ од оние што ја „окупирале незаконски“


Матео Салвини на собирот на екстремно десничарските партии во Фиренца

 

Лидерот на италијанската екстремна десница Лига, Матео Салвини, ја повика Европската народна партија (ЕПП) на состанокот на екстремно десничарските партии на ЕУ во Фиренца да соработуваат и да го „ослободат Брисел“ од оние што го „окупираат“ незаконски.

Салвини, чија партија е помал коалициски партнер во италијанската влада, заедно со конзервативните Браќа на Италија на Џорџа Мелони и централно-десничарската Форца Италија, се претстави како лидер чија партија припаѓа на поширокиот „десничарски центар“.

Тој ја повика десниот центар на ЕУ (ЕПП) да го следи примерот на италијанското владеење против левичарските и зелените партии.

„Италијанската влада не е доведена во прашање и ќе владее пет години, Италијанците гласаа за нас. Работам многу добро со Џорџа (Мелони) и Антонио (Тајани, Форца Италија/ЕПП) […] Но, на пријателите на десниот центар, им велам: исто како што ја земаме Италија за рака за да ја вратиме во раст би било фатална грешка да се подели десниот центар во Европа“, рече Салвини.

Екстремно десничарските партии во Европа (групата Идентитет и демократија во Парламентот на ЕУ) се собраа во неделата во Фиренца во, како што го опишаа како „историски ден“.

„Мислам дека денес е историски ден бидејќи ренесансата на Европа може да ја види светлината, која ќе се заснова на работата и правата. Европејците ќе имаат избор: слобода на едната и страв од друга страна; правата и работата на едната страна, екстремизмот од другата“, рече Салвини.

„Денес во Фиренца се пријателите на Европа, бранителите на Европа. Денеска во Фиренца, некои жени и мажи ќе победат еден џин кој е првиот непријател на Европа: Масонската бирократска реалност […] Не се плашиме“, додаде тој.

„За прв пат, обединета и решителна десница може да победи и да го ослободи Брисел од оние кои незаконски го окупираат за нивни интереси“, истакна тој.

По извонредниот успех на Лигата во 2019 година, партијата постепено ја изгуби поддршката и таа се префрли кон партијата на Мелони.

Повеќе од една година по општите избори во Италија, партијата на Мелони порасна на 29 отсто, додека Лигата на Салвини останува стабилна со 9,3%. Лигата се надева дека ќе ги добие гласовите на Форца Италија (7,4%), која се бореше да ги задржи по смртта на основачот и претседател Силвио Берлускони.

Според сегашната прогноза за следните избори во ЕУ во јуни 2024 година екстремната десница ќе има значителни придобивки и се предвидува да стане четврта по големина сила во Домот на ЕУ.

За да формира мнозинство во Домот на ЕУ, на коалицијата на партии ќе ѝ бидат потребни 352 пратеници. Според проекциите, екстремната десница на ЕУ, заедно со ЕПП и конзервативните Европски конзервативци и реформисти (ЕЦР), би можеле да соберат 344 европратеници.

Но, со некои неприврзани членови, како оние од унгарската партија Фидес, тие би можеле да постигнат тенко мнозинство.

Сепак, таквата перспектива се соочува со сериозни пречки во рамките на ЕПП, особено нејзината либерална фракција.

Во интервју за „Еурактив“ во септември, генералниот секретар на ЕПП, Танасис Баколас, отфрли каква било соработка со екстремната десница и ЕЦР.

Врз основа на прогнозата коалицијата на ЕПП, социјалистите, либералите и зелените би можела да донесе безбедно мнозинство од 457 европратеници кои ќе ги изолираат екстремно десничарските сили.

Екстремно десничарските партии во Европа неодамна го променија својот анти-ЕУ наратив и сега се фокусираат на потребата да се промени Европа одвнатре, имајќи ја миграцијата како движечка сила.

Навистина, во својата видео изјава, Французинката Марин Ле Пен ја опиша миграцијата како „гориво“ за уништување на идентитетот на народите и зборуваше за Комисијата на ЕУ која „дејствува против нашите народи и нашите слободи“.

Од своја страна, претседателот на Националниот собир на Франција, Џордан Бардела, ја истакна потребата „да се преземе моќта одвнатре за да се промени сè“.

„Ние не сме против Европа, туку за Европа. Сонот за Европа е силуван од зелена и левичарска политичка класа. Сите оние кои се критични против оваа ЕУ мора да соработуваат“, рече Белгиецот Геролф Анеманс, еден од лидерите на Влаамс Беланг. (Еуроактив)