Коронавирусот значи дека можеби ќе треба да го смените начинот на перење облека и постелнина


САД (Cosmopolitan)- Бидејќи коронавирусот  е во центарот на вниманието на светската јавност, а владите ширум светот носат разни контролни мерки кои се движат од карантин до социјално растојание, најверојатно ќе се обидете да дознаете сè што можете да направите за да помогнете во ограничување на ширењето на вирусот.

Покрај тоа што внимателно ги миете рацете и избегнувате големи собири, излегува дека перењето на облеката и постелнината исто така може да направи разлика.

Новата студија на The New England Medical Journal потврдува дека вирусот може да трае во воздухот до три часа, на картон 24 часа, а пластика и челик за два до три дена, значи многу е важно како да ја исперете облеката темелно.  Ова значи да се осигурате дека нешто што носите надвор веднаш да го ставите на перење дома и чевлите да се оставаат пред вратата.

Додека облеката и крпите имаат многу помал ризик од ширење на вирусот од тврдите површини, сè уште не е познато за опстанокот на вирусот, па затоа е подобро да ги искористите овие мерки сега, особено ако мислите дека можеби сте стапиле во контакт со некој кој може да биде заразен.

Harvard Health советува да ги миете рацете веднаш штом ќе се вратите дома, да се облечете  во „домашна облека“ и да ја ставите облеката што сте ја носеле на отворено и во топла вода (по можност 60 степени). Така е, ако сте верска личност и перете со ладна вода, експертите препорачуваат да ја замените со повисоки температури.

Покрај тоа што ќе бидете сигурни дека ставате доволно детергент во машината, треба да избегнете тресење на облека за да го минимизирате ширењето на бактериите во воздухот. Не заборавајте да ги миете рацете веднаш штом ќе го ја ставите облеката во машината за перење.