Корона вирусот продолжува да мутира, покажа најновата студија

Експертите веруваат дека вирусот станува многу позаразен, но американската студија не открива дека мутациите го направиле и посмртоносен

 

Вирусот Ковид-19 продолжува да мутира во текот на пандемијата, а експертите веруваат дека тој веројатно станува сè позаразен, бидејќи случаите на корона вирус во САД почнаа да растат уште еднаш, покажува новото истражување.

Новата американска студија анализираше 5.000 генетски низи на вирусот, кој продолжи да мутира, бидејќи се шири низ населението. Студијата не открила дека мутациите на вирусот го направиле повеќе смртоносен или ги смениле неговите ефекти, дури и затоа може да стане полесен за фаќање, се вели во извештајот на „Вашингтон пост“, кој истакна дека експертите за јавно здравје признаваат дека сите вируси имаат мутации, од кои повеќето се незначителни.

Дејвид Моренс, вирусолог од Националниот институт за алергија и заразни болести, рече дека на новата студија не треба да ѝ се даде преголемо толкување, но додаде дека вирусот може да реагира на интервенции во јавното здравство, како што е социјалното дистанцирање.

„Сите тие работи се бариери за преносливост или зараза, но бидејќи вирусот станува сè позаразен, статистички е подобро да се надминат тие бариери“, рече тој.

Моренс истакна дека ова може да значи дека вирусот може да продолжи да мутира дури и по достапноста на вакцината, што значи дека вакцината ќе мора да се менува – исто како што вакцината против грип се менува секоја година.

Дваесет држави на САД доживеале над пет проценти зголемување на нивните случаи со Ковид-19 во последните две недели, според податоците на Универзитетот Џон Хопкинс.

САД во средата забележаа 38.204 нови случаи, со што вкупниот број на случаи во земјата стигна на речиси 6,9 милиони. Земјата надмина 200.000 смртни случаи од корона вирус во вторникот

САД продолжуваат да водат како земја со најголем број случаи на корона вирус и смртни случаи.

Најновиот пораст на случаите главно е концентриран на запад и среден запад, каде што држави како Колорадо, Вајоминг, Висконсин и Монтана забележуваат пораст. Тексас, кој имаше голем пораст на случаи во текот на летото, забележа забележан пораст на случаите во последните неколку дена, пријавувајќи повеќе од 11.000 нови случаи во понеделникот.

Експертите за јавно здравје велат дека е рано да се каже дали зголемувањето на случаите е краток ефект како резултат на празничните собири на Денот на трудот на почетокот на септември или дали тоа е почеток на трендот на пораст бидејќи времето почнува да се лади во многу региони и луѓе се враќаат во затворен простор.

Луѓето на возраст од 18 до 25 години сочинуваат 26 проценти од новите случаи на корона вирус – најголем од сите возрасни групи. (Гардијан)