Конзервирано овошје – здраво или не? Резултати од истражувањето


Дали некогаш сте се запрашале дали посегнувањето по конзерва со праски или ананас е добар избор за вашето здравје?

Овде можете да дознаете за здравствените придобивки од конзервираното овошје, како и за вообичаените заблуди, а ние ќе ви дадеме практични совети за вклучување на конзервирано овошје во здрава исхрана.

Дали знаевте дека конзервираното овошје се бере на врвна зрелост, а потоа се конзервира за неколку часа? Ова помага да се осигура дека тие ќе ја задржат својата супериорна исхрана и вкус секогаш кога сте подготвени да уживате во нив. Бидејќи тие се спакувани со нивната врвна свежина, можете да продолжите да ги јадете тие сочни летни праски цела година!

Исто како свежото и замрзнатото овошје, конзервираното овошје е одличен извор на есенцијални хранливи материи како што се влакна, витамини и минерали. Според прегледот од 2019 година објавен во International Journal of Food Science and Nutrition, овошјето и зеленчукот го поддржуваат нашето целокупно здравје и помагаат да се намали ризикот од одредени болести како што се кардиоваскуларни болести и рак.

Лебланк дури укажува на неодамнешниот преглед од 2020 година објавен во Nutrients, кој покажа дека зголемувањето на внесот на овошје и зеленчук (вклучувајќи и конзервирано овошје) може да промовира подобро ментално здравје.

Една студија покажа дека високото внесување на овие производи може да поттикне поголем оптимизам, помалку стрес и помалку симптоми на депресија. Меѓутоа, бидејќи студиите во овој преглед користеа различни методи, споредувањето на нивните резултати не е секогаш едноставно и потребни се повеќе истражувања за да се разјасни врската.