Конкуренцијата од Кина ги намалува цените на електричните возила во Европа


Под притисок на конкуренцијата од Кина, производителите на автомобили Стелантис и Рено ќе направат сериозни напори да ги намалат трошоците за производство на електрични возила за да постигнат слични цени и профитни маржи како моделите на фосилни горива, изјавија за Ројтерс директорите на автомобилската индустрија.

Растот на продажбата на електрични возила е забавен поради комбинацијата на недостаток на инфраструктура за полнење и високите цени, што ги остави европските производители да се борат да развијат подостапни електрични возила, кои сепак првично се поскапи од слични автомобили со мотори со внатрешно согорување.

„Гледајќи на краток рок, веднаш би можел да ја зголемам продажбата на моите електрични возила, едноставно со тоа што ќе ги оставам маржите да се намалат“, изјави извршниот директор на Стелантис, Карлос Таварес за новинарите откако компанијата ги објави своите годишни резултати за 2023 година, предупредувајќи на турбулентна година што претстои.

„Се разбира, сите се обидуваат да ги намалат трошоците за електричните возила за да постигнат паритет во цената со конвенционалните погонски единици“, рече извршниот директор на Рено, Лука де Мео, на прашањето за цените и профитабилноста на компанијата.