Конгресмен за децата во Газа: Треба да ги убиеме сите!


 „Блискоисточен монитор“ објави видео снимка на која се гледа американскиот конгресмен Енди Оглс како под притисок од прашања од новинари, а соочен со фотографија од убиени деца во Газа, дава шокантен коментар – „Треба да ги убиеме сите ако тоа направи да се чувствувате подобро“. 

Неговата изјавата  предизвика широко распространето бес на социјалните мрежи.
Оглс е републиканец и контроверзен конгресмен за кој, ако одите на Гугл, главно има вести за негови контроверзни политики или изјави. Непартиска група за мониторинг побарала од Канцеларијата за етика на Конгресот да го истражи конгресменот од Тенеси, поради неусогласеност од 1 милион долари во финансиските извештаи што ги поднел до Претставничкиот дом на САД.

Оглс беше главна инспирација и во текстот на локален медиум во Тенеси со наслов „Глупоста како тактика, начин на живот или стандардно?“. Текстот е многу поучен и за нас и во него стои:

„Членовите на Конгресот имаат на располагање некои навистина извонредни ресурси. Библиотеката на Конгресот, во непосредна близина на Капитол Хил, има околу 164 милиони предмети на повеќе јазици и формати. Предметите опфаќаат импресивна низа на човечко знаење, веројатно единствената најтемелна компилација на информации што некогаш биле собрани.

Многу згради Смитсонијан се во близина, прикажувајќи го човечкото разбирање и напредок во сè, од природна историја до авијација и вселена. Универзитетот Џорџ Вашингтон и Универзитетот во Мериленд се на само неколку станици со метро. Универзитетот Џорџтаун е исто така во близина, како и католичкиот Хауард, Американскиот и Џорџ Мејсон универзитетите.

Експертските директориуми од многу универзитети се достапни на интернет, како и многу корисните и достапни веб-локации и на Конгресната библиотека, на Смитсонијан, на етаблирани и реномирани новински организации и на страници за проверка на факти.

Нашите 435 членови на Претставничкиот дом со право на глас и 100 американски сенатори, исто така, имаат многу помош од персоналот. Конечно, околу 9.000 лица работат како персонал во Конгресот. Некои може да имаат должности со конститутивни комуникации и други канцелариски задачи, но секое разумно распоредување на персоналот овозможува голема помош за истражување.

Па, зошто тогаш толку многу од нашите законодавци опстојуваат на информативна диета и извлекуваат погрешни информации рамни на ѓубре од најдлабоките, најмрачните пеколни дупки на интернет и социјалните мрежи? Треба да се запрашаме дали конгресната глупост е тактика, начин на живот или стандардна состојба на постоење?

Толку шведска маса со информации, таква неподготвеност да се јаде од нив: пратеникот од Тенеси, Енди Оглс, ја нападна мерката за ажурирање на стандардите за бојлерите како воскресната  очигледно не знаејќи дека Конгресот првпат ги усвои стандардите за бојлерот во 1987 година. Ајде да го истражиме ова прашање преку студија на случај на еден инцидент со републиканскиот претставник на САД, Енди Оглс, бруцош конгресмен и главен корисник на топла вода во областа Нешвил. Претходно оваа есен, Оглс се стави во топлата вода – буквално. Тој започна гласна крстоносна војна против некои стандарди за бојлери што чекаат.

Оглс гордо објави во твит: „Го воведов Законот за топли тушеви за да Министерството за енергетика ја запре климатската тиранија и да дозволи слободниот пазар да ја диктира цената на апаратите, а не да ги буди енергетските елитисти“. Тој додаде во соопштението дека  „Климатската крстоносна војна на Џо Бајден отиде предалеку. Тој го претвори во оружје федералниот процес на донесување правила за да ја стави неелектричната технологија надвор од пазарот. Кога се чинеше дека цените не можат да станат повисоки, тој го продолжува тој тренд и уште повеќе ги банкротира потрошувачите“. Оглс го заврши своето додворување за  десничарските гласови со пораката: „Секогаш ќе се борам против секоја директива за „Зелен нов договор“ што активно ги таргетира потрошувачите и ја става Америка на последно место. Справувањето со големата влада е доволно стресно, а добар лек за тие неволји е долгиот топол туш. Но, како и повеќето добри работи, Џо Бајден сака да ви го одземе и тоа“.

Доколку Оглс ја завршил својата домашна задача, тој би открил дека Конгресот долго време расправа за стандардите за бојлери за вода, но не се ажурирани 13 години. Спротивно на непостојаните претпоставки на Оглс, американското Министерство за енергетика процени дека новите правила ќе им заштедат на потрошувачите секоја година од 11,4 милијарди долари во сметки за енергија и вода.