Конечно, откажан и Вимблдон

Вимблдон, еден од центрите на британскиот летен спортски календар, е откажан поради пандемија на коронавирус. Турнирот за прв пат нема да се одржи од Втората светска војна.

Првенството требаше да трае од 29 јуни до 12 јули, но како што тениските службеници се подготвуваа за итни разговори оваа недела, откажувањето брзо стана неизбежно. За разлика од еднодневните спортски настани, Вимблдон функционира повеќе како фестивал, кој се одржува во текот на две седмици во огромниот тениски клуб „Англија тревник“, кој содржи 40 турнири и терени за вежбање што ги окупираат натпреварувачите и вработените низ целиот турнир. Ова значи дека на Вимблдон му се потребни најмалку два месеци подготовка пред настанот, што е некомпатибилно со сегашното заклучување на владата и насоки за социјално дистанцирање.