Конечно: Членките на ЕУ склучија договор за борба против корона вирусот

Францускиот министер за финансии Бруно ле Мер (Фото: АФП)

Министрите за финансии на ЕУ во четвртокот вечерта се согласија за компромисна стратегија за борба против економски исход од корона вирусот со кредитни линии за итни случаи и планови за трошење – но нема корона обврзници.

Министрите брзо го  заклучија договорот, кој го ставија на маса Франција, Германија, Италија, Холандија и Шпанија во приватните разговори пред официјално да започне видео состанокот на Еврогрупата во 21,30 часот по доценење од повеќе од четири часа.

Текстот на договорот ѝдозволува на Европската инвестициска банка да формира фонд за да поддржи околу 200 милијарди евра заеми на заглавените компании во целиот блок.

Секоја земја од еврозоната ќе може да повлече кредитна линија во вредност од два проценти од годишниот економски резултат, сè додека парите се користат за здравствени трошоци. Кредитните линии ќе бидат само за справување со кризата и треба да бидат достапни во рок од две недели.

Не се применуваат други услови. Но, договорот сè уште ги повикува примателите да останат посветени да ги контролираат финансиите по завршувањето на кризата со корона вирусот.

Преговорите, исто така, го одобрија планот за реосигурување на невработеност од 100 милијарди на Европската комисија. Иницијативата ќе биде привремена и фокусирана на заштита на работниците, истовремено помагајќи и за некои медицински трошоци.

Министрите не се договорија за корона обврзници. Наместо тоа, тие ќе работат на фонд за привремено закрепнување, кој може да обезбеди пари за земјите преку буџетот на ЕУ, за да помогне во економското закрепнување. Но, министрите им оставија на владините лидери да се договорат како фондот ќе собере пари. (Политико)