Кон: Децата во училиште не може да носат какви било маски

 

Српскиот епидемиолог Предраг Кон пред почетокот на учебната година вели дека во училиштата ќе биде задолжително носењето маски, но не еднослојни платнени – туму трослојни.

„Најверојатно ќе се одржува комбинирана настава. За учениците о дпетто до осмо одделение наизменично ќе се оди на нанастава на далечина. Тоа ќе го одреди секое училиште. Овде треба да се нагласи медицинскиот дел, а тоа е задолжителното носење маски. Тие не треба да бидат еднослојни платнени маски, туку трослојни. Тоа е многу важно и не е сеедно. Доколку се почитуваат ваквите мерки тогаш нема да мора да се изолира цело одделение ако дојде ученик со корона вирсу’, вели Кон за ТВ Пинк.