Кому и колку должи Доналд Трамп?

Колку пари должи американскиот претседател Доналд Трамп на различни фронтови? Проценките велат не помалку од 1,1 милијарда долари.

Сепак, практично целиот долг, во согласност со обелоденувањата на неговите власти и разни документи, е поддржан од реален имот, претежно поврзан со разни згради и голф-програми кои се јадрото на империјата на Трамп.

Околу 900 милиони долари од тој долг ќе досепат во наредниот период.

На хартија, Трамп не е преоптоварен: неговата интернет вредност Форбс ја проценува на 2,5 милијарди долари. Меѓутоа, ако финансискиот систем и натаму биде разнишан, а тој да е под притисок поради парите што ги должи, би можел да „игра остро“ со своите доверители како што тоа го правеше во минатото, пренесува Фајненшл тајмс.

Состојбата на работите е итна за американскиот претседател, што е резултат на главните приходи во последно време – неговата работа на телевизија „пресушува“, како што покажа истрагата спроведена од Њујорк Тајмс, пренесува Банкар.ме.

Цитирајќи ги даночните пријави на претседателот, Тајмс подоцна откри дека многу приходи биле вложени во голф проекти што може да доведе до загуба на пари. И додека претседателот е богат со средствата што ги поседува, не е јасно со колкава ликвидност располага. Организацијата Трамп одби да го коментира ова.

Доверителите на Трамп можат да бидат поделени во пет „тимови“:

1. Трамп должи 447 милиони долари заради партнерството со фондот Vornado Realty, за кулите во Њујорк и Сан Франциско

Трамп поседува околу 30 проценти од една зграда во Њујорк и една во Сан Франциско, што му дава удел во долгот вреден 1,5 милијарди долари кога станува збор за овие две згради. Долот доспева за наплата во следните две години. Долгот не е во сопственост само на Доналд Трамп, туку и на целото партнерство. Доколку Трамп направи промени во вредноста на самиот долг, тоа веднаш ќе се одрази на неговиот удел во сопственоста на овие две згради.

Хипотеката на зградата во Њујорк е направена од страна на Дојче банк, УБС, Голдман Сакс и Бенк оф Чајна, но тие ја купија пред неколку години, па не е јасно кој е сега доверителот. Исто така, не е јасно кој е сопственик на хипотеката на зградата во Сан Франциско. Ворнадо не сакаше да коментира за ова прашање.

2. Пазар на обврзници: 257 милиони долари заеми земени за низа најпознати имоти на Трамп се спакувани, заедно со куп заеми кои не се на Трамп, во хартии од вредност обезбедени од индустриска хипотека

Банките одговорни за овие хипотеки ги купија по налог на ЦМБС, поврзувајќи ги со разни заеми и претворајќи ги во должнички хартии од вредност. Давателот на услугата е одговорен за собирање средства од должникот. Ако должниците не успеат да ја извршат уплатата, одреден сервисер „прискокнува“ да се обиде уште еднаш да се осигури дека заемопримачот плаќа или става забрана. Токму овие кредитори можат да бидат од суштинско значење за Трамп да падне во долгови.

Вкупно постојат четири имоти на Трамп, сите четири во Њујорк, поделени во шест понуди на ЦМБС. Повеќето се деловни згради и станови. Најголемата хипотека е на кулата Трамп, која чини 100 милиони долари, што е нешто повеќе од 10 проценти од договорот од 2012 година, кој го обезбеди Велс Фарго.

Повеќето од заеми на Трамп се доволно мали, но сепак една хипотека – хипотека од 6,5 милиони американски долари на хотелот „Трамп Интернешнл“ во Њујорк, беше обележана како опасна откако приходот од имотот драматично се намали. Имотот има двајца станари, паркинг простор и сега затворен ресторан. Ако имотот „се лизне“ дополнително, најверојатно ќе му биде предаден на неговиот сервисер, „Мидленд кредит сервис“, дел од PNC. Мидленд одби да го коментира случајот.

3. Трамп ѝ должи до 340 милиони долари на Дојче банка

Најголемиот институционален заемодавач на Доналд Трамп ги финансираше неговите мотели во Чикаго и Вашингтон, како и одморалиштето за голф во Мајами.

Судејќи според даночните пријави на Трамп, до кои дојде Њујорк Тајмс, секој голф ресорт “Нејшнел Дорал“ во Мајами и хотелите во Вашингтон имаа големи загуби. Дорал изгуби 162 милиони долари помеѓу 2012 и 2018 година, а Вашингтон лоџ 55,5 милиони долари помеѓу 2016 година, кога се отвори и 2018 година.

4. Трамп има долг од најмалку 25 милиони долари кон четири мали банки и еден надзорник на имот

Сите заеми се помеѓу пет и 25 милиони долари.

Повеќето не доспеваат за наплата во следните четири години. Два заеми се со хипотеки на имотите на Трамп во предградието на Њујорк и на Флорида и две хипотеки за програми за голф во Њу Џeрси и во Вашингтон.

Еден заем, кој треба да се врати за една година, се однесува на станбена кула во Менхетен.

5. Има долг од 50 милиони долари кон Чикаго Аквизишн Траст, обезбедени од Интернационалниот хотел Трамп и Трамп кулата во Чикаго

Овој долг е мистериозен. Постои верување дека организацијата е во сопственост на ДЈТ Холдингс ДОО – тоа е Доналд Ј. Трамп.

Изгледа дека Трамп си должи пари на самиот себе. Запрашан за ова необично здружение на Њујорк Тајмс во 2016 година, Трамп рече:

„Имам хипотека. Тоа е сè што постои. Многу едноставно. Јас сум банка“.

Но, тој исто така е должник и не е типична хипотека, тоа е „заостанат заем“, што значи дека доспева само под одредени околности. Се претпоставува дека ова здружение може да биде дел од техниката на избегнување даноци.