Колку трае виното откако ќе се отвори шишето?


 

Повеќето љубители на вино веројатно доживеале да отворат шише вино, да истурат малку од омилениот пијалок во чаша, а остатокот да го стават во фрижидер, за по неколку дена да откријат дека виното целосно се расипало.

За да се избегне ова сценарио, важно е да знаете колку долго виното може да остане свежо по отворањето.

Кога шише вино ќе остане неотворено, може да трае многу подолго отколку што мислите. Сигурни сме дека имате пријатели кои чуваат шишиња повеќе од 30 години.

„Кога правилно го складирате виното, многу вина можат да стареат со децении, а најлесниот начин да се обезбеди соодветно складирање е да купите фрижидер за вино“, вели Натали Тапкен, која раководи со неколку ресторани, додавајќи: „Тоа е затоа што топлината е непријател на виното, а идеално виното треба да биде на околу 12 степени за оптимално складирање. Сè што е над 21 степени може да го ‘зоврие’ виното и да го забрза процесот на стареење“.

Иако виното може да трае со децении неотворено, неговиот животен век драстично се менува во моментот кога ќе се извади плутата и ќе влезе кислород во шишето.

„Кислородот е непријател на виното“, вели д-р Џон Мектавиш, експерт за вино и сомелиер, додавајќи: „Колку подолго виното е изложено на кислород по отворањето на шишето, толку побрзо ќе ги изгуби овошните ароми и вкусови и ќе почне да се расипува. . Замислете да оставите парче свежо исечено јаболко на работната површина. Брзо добива кафеава боја и оксидира додека е изложенона кислород. Овој ефект на оксидација е сличен на она што се случува со виното кога ќе се отвори“.

Секако, ако го испиете виното истиот ден кога ќе го отворите шишето, не треба да се грижите колку долго ќе трае. Сепак, тоа не е секогаш случај. Ако сте отвориле шише и само сте уживале во чаша (или две) вино, а сега се прашувате колку долго остатокот ќе остане свеж, одговорот ќе зависи од тоа за каков вид вино се работи и колку течност ви останува. во шишето.

„Кога ќе се отворат, вината со шеќер ќе траат малку подолго“, вели Тапкен, додавајќи: „На пример, десертното вино може да трае една недела, а порто понекогаш може да трае две до три недели. Пенливото вино најдобро се конзумира истиот ден, но добрата плута може да го зачува пенливото вино еден до два дена. Посветло бело, со повисоко ниво на киселост, може да трае до пет дена, додека типично бело или црвено вино треба да се користи во рок од три дена“.