Колку електрична енергија би можеле да потрошат сите електрични автомобили и камиони во ЕУ во 2040 година


Околу 70 отсто од патничките автомобили на патиштата во Европската унија во 2040 година и понатаму ќе имаат мотори со внатрешно согорување.

Електричните автомобили и електричните камиони во ЕУ сега трошат околу 16 TWh (терават часови) електрична енергија годишно (1 TWh=1.000.000 MWh). До 2040 година, овој број значително ќе се зголеми бидејќи флотата на ЕУ во голема мера ќе биде електрифицирана, според студијата на истражувачкиот институт Фраунхофер ИСИ и ревизорската фирма PwC.

До 2040 година потребата од електрична енергија во сообраќајот ќе изнесува 355 TWh. Ова може да се стави во перспектива на вкупното производство на електрична енергија, кое минатата година во ЕУ изнесуваше 2.641 TWh, пишува Ревијахак.

Преминот кон електрични автомобили и камиони ќе донесе многу придобивки. На економско ниво, преминувањето на електрична енергија во ЕУ ќе создаде значителна економска вредност, се вели во студијата.

Финансиските заштеди во транспортот ќе достигнат 330 милијарди евра до 2030 година и дури 590 милијарди евра до 2040 година.

Околу 70 отсто од патничките автомобили на патиштата на Европската унија во 2040 година сè уште ќе имаат мотори со внатрешно согорување, односно 65 отсто од вкупната флота на камиони сè уште ќе се придвижуваат од мотори SUS.