Колку е опасен корона вирусот за Европа

Според официјалните бројки, од почетокот на појавата на коронавирусот има над 81.000 заразени во 41 земја и територии, а досега умреле околу 2.700 луѓе. Сепак, речиси една третина од заболените се целосно закрепнати од инфекцијата, која е предизвикана од вирусот Сарс-КоВ-2 и го носи службеното име Ковид-19. На крајот на февруари, Европската Унија се соочува со прашањето што ќе треба да направи меѓународната заедница откако Италија стана едно од најголемите светски жаришта. Пријавени се нови инфекции во Австрија, Хрватска и, за прв пат, исто така, во Германија. Никој не може да каже како ќе се развие ситуацијата во наредните денови. Сè уште нема доволно докази за новиот вирус на корона.

Она што е сигурно е дека вирусот не е опасен по живот за огромното мнозинство на оние што го контрахираат. Дури 80 отсто од заразените минале благо, на околу петтина им е потребна поинтензивна медицинска нега. Повеќето експерти сè уште веруваат дека Сарс-КоВ-2 може да го одземе животот на околу две од 100 заразени лица. Во чисто аритметичка смисла, официјалните бројки покажуваат повисока стапка на смртност од три проценти. Сепак, сè уште е нејасно колку е вкупниот број заразени и колку благи случаи воопшто не се појавуваат додека мртвите се запишани. Колку е поголем овој број на непознати инфекции, толку е помал морталитетот од новиот патоген.

Претставникот на СЗО за заедничката мисија „Ковид-19“ во Кина, Брус Ајлорд, на прес-конференција во вторникот во Женева рече дека бројот на непознати пациенти може да биде помал од очекуваниот. „Многу луѓе таму велат дека овој вирус се шири насекаде и ние само го гледаме врвот на ледениот брег“. Во меѓувреме, сепак, постојат податоци што не го потврдија ваквиот ледениот брег. Други експерти на СЗО не се согласуваат со ова толкување. Канадскиот стручњак за инфекција, Гери Кобингер, изјави за научниот портал „Стат“ дека сè уште се сомнева во многу благи или асимптоматски инфекции кои не се појавиле во статистиката.

Сепак, јасно е дека дури и ниска стапка на смртност со голем број на инфекции значи дека може да има многу смртни случаи. Ова е случај и со сезонскиот грип, кој и покрај стапката на морталитет од помалку од еден процент, што е до 20.000 луѓе годишно само во Германија. Како и во случајот Ковид-19, особено се погодени постарите луѓе со претходни заболувања, чиј имунолошки систем е ослабен од постојните заболувања.

Колку луѓе на крајот ќе бидат инфицирани, зависи и од тоа колку е заразен вирусот. Засега, не е јасно колку луѓе се заразени во просек од болно лице. Првично, се претпоставуваше дека бројот е два до три лица, но според последните анализи тој би можел да биде и значително поголем. Кинескиот центар за контрола и превенција на болести минатата недела објави многу обемни податоци што укажуваат на многу високо ниво на инфекција.

За Германија и нејзините европски соседи, ова може да значи дека патогенот ќе се шири пошироко во наредните недели и ќе доведе до инфекции, како што веќе може да се забележи во Италија. Експертите итно советуваат да се информирате, да ги почитувате правилата за хигиена, како што е темелно миење на рацете, да избегнувате големи гужви и да помогнете да го отежнете ширењето на вирусот. Затоа што дури и ако повеќето што страдаат не доживеат ништо повеќе од лоша настинка: ако не ја добиете инфекцијата не можете ни да го пренесете вирусот на луѓе кои можат да бидат премногу слаби за да се борат со патогенот. (Зидојче цајтунг)