Колку долго може да преживее коронавирусот на одделни предмети

Коронавирусот или KОВИД-19 е вирусна заразна болест која генерално се пренесува преку близок контакт од човек до човек, односно ако сте во близина на заразено лице, без разлика дали таа личност кива или дошла во контакт со некој предмет кој  допрел.

Во светот постои страв дека предметите купени преку интернет од Кина може да носат и коронавирус.

Според една германска студија објавена од „The Journal of Hospital Infection “, артиклите кои најчесто се нарачуваат преку интернет, исто така, може да бидат еден од главните носители на коронавирус во една земја.

Тим научници кои ја спроведоа студијата, предводена од професорот Гинтер Кампф од Универзитетот во Грајфсвалд во Германија, разгледаа различни материјали како што се пластика, стакло, челик, алуминиум, други метали, дрво, хартија и керамика и како тие реагираат кога се изложени на коронавирус.

Откриле дека коронавирусот може да преживее на неживи површини како што се метал, пластика и стакло до девет дена.

Поточно, нивните истражувања покажаа дека коронавирусот на метални површини може да преживее точно пет дена. Интересно е што алуминиумските предмети се најбезбедни, а коронавирусот може да преживее од два до осум часа. Пластиката, сепак, е најлоша затоа што е забележано при тестирање дека коронавирусот може да се чува на него два до девет дена.

Тие откри дека  и температурата на просторијата во која се наоѓа субјектот, исто така, придонесува за колку време вирусот може да преживее на индивидуален субјект, а во табелата подолу може да видите детален список на температури на кои сè е тестирано и максималниот период на преживување на коронавирус за одредени типови на субјект.

Кампф и неговиот тим исто така забележаа дека биолошките решенија како што се етанол, водороден пероксид и натриум хипохлорит може да ја намалат можноста за ширење на коронавирусите на објекти веднаш штом една минута по нанесувањето на поединечни предмети.