Колку често треба да се пере постелнината?


Експертите предупредуваат редовно да се пере постелнината. Еве колку пати неделно е доволно!

Покрај редовното одржување на хигиената на телото, не треба да заборавиме и на работите кои секојдневно ги допираме, како постелнината. Во спротивно, можеме да се изложиме на ризик да добиеме сериозни болести.

Понекогаш „затегнување“ на чаршафите, обично местење на креветот или тресење на чаршафите не е доволно. Истражувањата покажаа дека нередовното миење постелнина може да доведе до опасни ризици за вашето здравје – како што се пневмонија, апендицитис (воспаление на слепото црево) и гонореја.

Експертите предупредуваат дека нашето тело лачи природни течности и масла додека спиеме, оставајќи ги зад себе мртвите клетки на кожата. Се хранат со грини, кои подоцна ги излачуваат нивните фекални течности, што дополнително резултира со појава на алергии, астма, ринитис и егзема на кожата. Затоа се препорачуваат дневни постелнини за сите оние кои боледуваат од некоја тешка болест, алергии, астма…

Кај луѓето алергични на прашински грини и прашина, симптомите може да бидат различни, вклучувајќи кивање, кашлање, кожни реакции, насолзени и отечени очи, како и иритиран и црвен нос. Исто така, грините се особено штетни за оние кои страдаат од астма!

Особено изложени на ризик се луѓето кои редовно не менуваат постелнина и долна облека, а најопасната бактерија која може да се размножува во кревет е стафилококата. Предизвикува пневмонија . А ако некоја од лошите бактерии навлезе во вашиот дигестивен тракт, постои висок ризик да добиете апендицитис, а најлошо од се е кога ќе пукне.

Во постелнината може да се складираат различни бактерии, особено по интимните односи, а една од поопасните е гонококната бактерија која предизвикува гонореја – полово пренослива болест. За да се избегнат сите овие последици, советот на стручњаците е постелнината да се пере еднаш неделно, а исто така сушењето на сонце во поубави денови ќе ги „убие“ штетните бактерии на неа.