Колку често мажите и жените размислуваат за секс?


Често го слушаме тврдењето дека мажите постојано размислуваат за секс. Поточно, популарен мит вели дека на него мислат на секои седум секунди. Која е вистината?

Државниот универзитет во Охајо спроведе студија за тоа колку студентите размислуваат за секс, храна и спиење. Откриено е дека мажите размислуваат за секс во просек 19 пати, додека жените го прават тоа во просек 10 пати.

Значи, резултатите од истражувањето сугерираат дека мажите размислуваат за секс речиси двојно повеќе од жените. Сепак, истражувачите изјавија дека всушност нема значајна врска помеѓу полот и размислувањата за интимните односи.

Мажите почесто размислуваат за секс, но и за храна и спиење почесто од жените. Во 2019 година, компаниите OnePoll и Pure Romance спроведоа истражување за тоа колку сексуално активните Американци се подготвени да зборуваат за интимните врски.

Резултатите покажаа дека 65 проценти од нив се чувствуваат удобно да ги споделат овие информации со другите, а од нив, 29 проценти од луѓето рекле дека се чувствуваат „многу удобно“ со ова.

Секако, повеќето од нив зборуваат за секс со партнерот (61 отсто), потоа со најдобрата другарка (60 отсто), пријателите (40 отсто), колегите на работа (28 отсто) и цимерите (26 отсто).