Која е просечната возраст во светот кога луѓето ја губат невиноста


Веб-страницата World of Statistics објави листа на просечна возраст на која луѓето ја губат својата невиност.

Имено, според оваа листа, жителите на Малезија се најстари – невиноста ја губат во просек на 23 години. Зад Малезија се Индија (22,9), Сингапур (22,8), Кина (22,1), Тајланд (20,5) итн.

Податоците за Босна и Херцеговина не се вклучени во списокот. Кога станува збор за земјите од регионот, беше наведено дека 17,3 години е просечната возраст на која Хрватите ја губат невиноста.

Исланѓаните се најмладите на овој чекор (15,6 години). Пред нив се жителите на Данска (16,1), Шведска (16,2), Норвешка (16,5) и Финска (исто така 16,5).

Резултатите од истражувањето спроведено од Пејџ Харден од Универзитетот во Тексас покажале дека луѓето кои ја губат невиноста дури во дваесеттите или подоцна се позадоволни од нивните врски. Сепак, овие луѓе поретко стапуваат во брак.

„Можно е луѓето кои ја губат невиноста подоцна во животот да се едноставно попребирливи кога се во прашање нивните партнери и затоа не влегуваат во интимни врски додека не бидат целосно задоволни со својот избор. Само што почнуваме да разбираме како сексуалните искуства влијаат на иднината, развојот на интимните односи и човечките врски“, рече таа.