Кој е креаторот и што претставува скулптурата „Разјарениот бик“ на Њујоршката берза?


Скулптурата „Charging Bull“ е универзален симбол на американската берза и големиот бизнис. Тоа е една од најпопуларните знаменитости во Њујорк. Луѓе од целиот свет доаѓаат во американската метропола за да ја видат оваа скулптура.

Повеќето од оние кои доаѓаат да ја видат скулптурата не ја знаат нејзината приказна. Туристичката водичка Габриела Хамонд ја раскажа таа приказна во нејзиниот авторски текст објавен на туристичкиот портал The Wall Street Experience. Како што напиша, зад овој бик стои класична приказна за соништата во Њујорк.

„Креатор на скулптурата е Артуро Ди Модика, италијанско-американски уметник, роден на Сицилија во 1941 година. Тој почнал да се занимава со скулптура како тинејџер и се преселил во Фиренца, каде што неговата работа станала позната низ Италија. Како и многу други уметници пред него, во Во 1970-тите тој дојде во Њујорк. Привлечен од енергијата на градот, тој отвори студио на улицата Гранд, денешното Сохо“, истакна Хамонд.

 

Неговата работа на скулптурата на бик започнала по падот на берзата во 1987 година. Имено, Ди Модика чувствувал дека им должи нешто на Американците што го прифатиле и ја поддржале неговата скулпторска кариера.

„Сем плати 360.000 долари за да го создаде „Разјарениот бик“. Неговата цел беше да ги инспирира луѓето да продолжат да минуваат низ тешки времиња и да ја слават истрајноста на американските деловни луѓе. Бикот беше избран да претставува „бик“ (во пораст) пазар и просперитетна економија – нешто за што сите се бореа по падот на берзата“, истакна таа.

 

Скулптурата тежи повеќе од 3,1 тон и е висока 3,3 метри. Кога дошло време Ди Модика да го изложи своето големо уметничко дело, на 15 декември 1989 година илегално го транспортирал и го ставил пред Њујоршката берза. Чувствуваше дека бикот совршено ќе се вклопи под џиновската новогодишна елка на Броуд Стрит, како еден вид подарок за жителите на Њујорк.

„Иако требаше да биде симбол на просперитет, Њујоршката берза не го прифати подарокот со ентузијазам. Била повикана полиција, а подоцна истиот ден (15 декември 1989 година), бикот бил однесен. Иако бикот кусо стоел пред берзата, им се допадна на жителите и побараа да се врати“, изјави Хамонд.

На 21 декември 1989 година, градските власти го прифатија барањето, враќајќи го бикот, но на нова локација, на два блока од берзата. Ди Модика ја ставил скулптурата на продажба во 2004 година, со услов купувачот никогаш да не ја премести од сегашната локација. До денес, тој останува непродаден, а творецот ги задржува авторските права за делото. Артуро Ди Модика почина на 21 февруари 2021 година на 80-годишна возраст во Виторија, Италија.