Кои шест групи луѓе треба да престанат да пијат пиво поради здравствени проблеми?


Пивото е еден од најпознатите алкохолни пијалоци во светот. Според бројни нутриционисти, умереното консумирање пиво не е штетно, но тоа не значи дека не може да се појават одредени несакани ефекти. Сепак, некои луѓе треба целосно да го избегнуваат поради здравствени причини.

Имено, според гастроентерологот Џонатан Кунг, шест групи луѓе би требало да го заменат пивото со некој друг пијалок.
Како прва група ги наведува луѓето кои имаат дијабетес или преддијабетес. Тоа е затоа што ретко се размислува за шеќерот што се произведува во процесот на ферментација. Пивото го стимулира порастот на шеќерот во крвта, а во процесот на гладување може да предизвика побрзо зголемување на инсулинот, што доведува до хипогликемија.

Во втората група на луѓе се луѓе кои се обидуваат да ослабат или имаат прекумерна тежина. Пивото има ниска хранлива вредност и содржи голем број калории. Според истражувањето објавено во Nutrients, дневните количини на пиво поголеми или еднакви на 500 милилитри го зголемуваат ризикот од губење на тежината, особено кај мажите.

На трето место се луѓето кои имаат нетолеранција на глутен или имаат автоимуна болест целијачна болест. Во овие услови, пивото предизвикува дигестивни проблеми. Сепак, постојат пива без глутен кои би можеле да ги консумирате доколку сте нетолерантни.

Луѓето кои страдаат од синдром на нервозно дебело црево (IBS) се исто така на листата на луѓе кои треба да избегнуваат пиво. Тоа е затоа што пивото често предизвикува надуеност и гасови, а понекогаш и болки во стомакот со иритација на цревниот ѕид или задржување на течности.

Ако имате некое од хроничните заболувања на црниот дроб или цироза, не консумирајте пиво. Бидејќи тоа е првенствено алкохол, кој се задржува во црниот дроб, никогаш не треба да го пиете. Може само да го забрза оштетувањето на црниот дроб и да доведе до намалување на неговата функција.

Конечно, луѓето кои имаат проблем со горушица треба да се држат настрана од пиво покрај кисела и мрсна храна. Овој популарен пијалок може да доведе до зголемени металоиди бидејќи ја ослабува способноста да се затвори просторот помеѓу желудникот и хранопроводникот.