Кои автомобили најмалку се расипуваат?


Германската професионална организација „ТУВ“ секоја година врши повеќе од десет милиони технички прегледи, а сето тоа го составува во својот извештај.

Во овогодинешниот извештај дознаваме дека просечната старост на возниот парк во Германија достигна нов максимум, па е 10 години. Како резултат на тоа, постарите возила стануваат сè поважни за безбедноста на патиштата. Пред да ги дадеме најинтересните податоци што ги донесе истражувањето, забележуваме дека при пресметување на процентот на дефекти била земена предвид и километражата.

Кога гледаме возила стари три и пет години, и во целина, победник е VW Golf Sportsvan. Станува збор за автомобил кој се произведуваше до крајот на 2020 година, а кој има најмала стапка на грешки и дефекти (моделите стари до три години имаат 2% грешки, а моделите стари до пет години имаат 4,3% грешки во просек).

По VW T-Roc и T-Cross следат возила стари до пет години, а Mazda CX-3 доминира кај возилата стари до седум години (6,5% грешки).

Според статистичката евалуација на сите главни прегледи од јули 2022 до јуни 2023 година, Mercedes B-класата по девет години постигнува најдобар резултат (10,5%), а меѓу малите автомобили се издвојува Honda Jazz, која се распаѓа според возраста од седум до 8,4% од случаите.

На дното, еден модел го престигна претпоследниот Dacia Logan – тоа е Tesla Model 3, кој веќе има 14,7% грешки по три години работа, додека BMW X5, Seat Alhambra, Dacia Dokker и Renault Twingo не се истакнуваат со подоцнежните години.