Кога да почнете со наводнување на тревата и во кој период од денот да го правите тоа?


Ако сакате вашата градина да биде зелена со трева што добро расте – започнете со основните работи, т.е. наводнување. Добриот режим на наводнување бара конзистентност.

Ако го правите тоа премногу често, вашата трева ќе биде подложна на штетници. Меѓутоа, ако тоа не го правите доволно често, ќе ја исушите почвата, ќе го пожолтите тревникот и на крајот ќе го „убиете“.

Сепак, прашањето е кога да се почне со наводнување на пролет. Експертите велат дека треба дури да почекате деновите да станат постојано топли и суви за да започнете со наводнување. Можете дури и да почекате додека тревникот не почне да покажува знаци на стрес пред да почнете да наводнувате, а тој брзо ќе се опорави откако добро ќе го натопите.

Тие исто така истакнуваат дека тоа треба да го правите рано наутро, идеално пред 10 часот. Во овој момент, сонцето е сè уште ниско на небото и температурите не го достигнале својот максимум, што значи дека водата нема да испари толку брзо како што би испарувала подоцна во текот на денот.

Ова ќе овозможи повеќе влага да стигне до корените каде што е потребно. Ако тревата остане влажна предолго, може да стане склона кон габи и гнили.

Ако сте загрижени дали наводнувате премногу или премалку, постојат неколку знаци на кои треба да внимавате. Ако вашиот тревник е кашав, станува жолт или кафеав, или забележите многу плевел, веројатно наводнувате премногу. Алтернативно, ако е суво, крпено и не расте како и обично, веројатно не наводнувате доволно.