Кога бебињата почнуваат да си го препознаваат името?


Во текот на првата година, вашето бебе ќе исполни многу пресвртници, а можеби една од највозбудливите е да го препознае и да одговори на неговото име.

Најчесто, родителите не можат да го преболат напливот на радост што доаѓа кога нивното малечко ќе ја заврти главата за прв пат откако ќе биде повикано. Препознавањето на имињата се потпира на „рецептивен јазик“, кој вклучува обработка на изговорените зборови и звуци.

Можеби звучи комплицирано, но можете да очекувате вашето малечко да ја совлада оваа вештина неколку месеци пред својот прв роденден, пишува списанието Parents.

Повеќето бебиња го препознаваат своето име помеѓу четири и девет месеци. Штом вашето бебе ќе ја совлада оваа вештина, може да забележите дека таа продолжува да ве гледа – или да реагира на некој друг начин – кога и да ја повикате.

Родителите веројатно ќе видат некои други пресвртници поврзани со јазикот пред ова. На пример, помеѓу четири и шест месеци, вашето бебе може да доживее промени во тонот кога зборувате со него, според Американското здружение за говор-јазик-слух (ASLHA).

И почнувајќи од седмиот месец, тие ќе го свртат своето внимание за да видат од каде доаѓаат различни звуци. Меѓутоа, важно е да се забележи дека бебињата развиваат различни јазични вештини во различно време.