Кинескиот амбасадор во Москва: Вашингтон е иницијатор на кризата во Украина


Кина денеска ги нарече САД „главниот двигател“ на кризата во Украина.

Во интервју за руската новинска агенција ТАСС, објавено денеска, кинескиот амбасадор во Москва, Џанг Ханхуи го обвини Вашингтон дека „ја поддржува Русија во ќош со постојаното проширување на НАТО“ и „ги поддржува силите кои сакаат да ја усогласат Украина. Со ЕУ, не со Москва“.

„Како иницијатор и главен двигател на кризата во Украина, Вашингтон истовремено воведе сеопфатни санкции без преседан кон Русија и испрати оружје и друга воена опрема во Украина“ – рече Џанг.

„Крајната цел е да се истроши и да се урне Русија со долга војна и санкции“ – порача кинескиот амбасадор во Москва.