Кинеската капсула со камења од Месечина се враќа кон Земјата

ПЕКИНГ – Кинеска вселенска капсула со првите камења од Месечината во повеќе од четири децении, го започна своето тридневно враќање на Земјата во неделата.

Лунарната сонда „Чанг’е 5“, која кружеше околу Месечината околу една недела, ги запали четирите мотори за 22 минути за да се извлече од орбитата на Месечината, соопшти Кинеската национална вселенска управа во објава на социјалните мрежи.

Модулот слета на Месечината на почетокот на овој месец близу до формацијата наречена Монс Рамкер, област за која се верува дека била место на античка вулканска активност. Собра околу 2 килограми примероци.

Повратната капсула се очекува да слета во северна Кина во регионот на Внатрешна Монголија откако ќе се оддели од остатокот на вселенското летало и ќе се спушта со падобрани. Материјалот би бил првиот вратен од Месечината по „Луна 24“ на Советскиот Сојуз во 1976 година.

Карпите и другите остатоци се добиени и со дупчење во кората на Месечината и со собирање директно од површината. Тие можат да бидат милијарди години помлади од оние вратени од претходните мисии на САД и Советскиот Сојуз, веројатно нудејќи увид во историјата на Месечината и на другите тела во Сончевиот систем.

Кина постави лаборатории за да ги анализира примероците за возраста и составот, а исто така се очекува да сподели некои од нив со други земји, како што беше направено со стотиците килограми  вратени од САД и поранешниот Советски Сојуз.

Вселенската програма на Кина има серија амбициозни мисии, вклучително и истрага за пат кон Марс. Идните планови повикуваат на враќање на човекот на Месечината и можеби постојана база на Месечината. Кина гради и вселенска станица која би требало да започне со работа веќе во 2022 година. (АП)