Кина сака до 2035 година да ги престигне САД и да стане економија број еден во светот


Среде пандемијата со корона вирусот, Кина се појавува како мотор на глобалниот раст

Кина е единствената голема економија за која се очекува да оствари позитивен резултат оваа година, при што ММФ прогнозира раст од 1,9 проценти, проследен со пораст од нестварни 8,2 проценти во 2021 година. Сепак, продолжувањето на трговските триења меѓу двете најголеми светски економии значи дека САД нема да имаат корист од оваа експанзија, како и од големата кинеска фискална и монетарна пумпа по големата финансиска криза од 2007-2008 година.

Визијата на Пекинг за „основна социјалистичка модернизација“ до 2035 година вклучува неколку специфични цели и не ги споменува конкретно САД. Но, пораката е јасна – меѓу редови дека Кина ќе остане на својата траекторија на раст за да ги замени САД како најголема светска економија во следните 15 години.

Целокупната економска големина на Кина и приходот по глава на жител ќе се „искачат на ново високо ниво“ до 2035 година, со значителни подобрувања во нејзината економска, технолошка и сеопфатна моќ, се вели во соопштението од петтата пленарна седница на Централниот комитет на Комунистичката партија.

Кинескиот бруто домашен производ (БДП) по глава на жител ќе достигне бруто-производство во „напредна земја на средно ниво“, со поголема група со среден доход во земјата и „нови конкурентски предности“ во странство, се вели во соопштението. Накратко, до 2035 година, Кина ќе биде богата, зелена, фер и застрашувачка економска сила.

Доколку оваа визија може да се постигне, природниот резултат е дека економското влијание на Кина ќе го надмине влијанието на Соединетите држави. На пример, во однос на вкупната економска големина, бидејќи популацијата на Кина е речиси четири пати поголема од онаа на САД, со БДП по глава на жител што е приближно половина од нивото на САД, ќе ја направи кинеската економија двојно поголема.

Вреди да се напомене дека Пекинг сега со апсолутна сигурност гледа на трендот на континуиран раст. Она што кинеското раководство го превидува е дека стапката на раст на земјата може да се менува од година во година – што беше потврдено од начинот на кој епидемијата со корона вирус резултираше со пад на стапката на раст оваа година – но трендот на раст ќе продолжи најмалку до 2035 година.

Изгледите ја одразуваат новата доверба на Пекинг дека Кина е способна да се справи со различни предизвици. Трговската војна започната од администрацијата на Трамп се сметаше за голема закана, но немаше реално влијание врз кинеската трговија. И појавата на корона вирусот првично беше сфатена како закана за кинескиот раст, но проблемите се покажаа како краткотрајни.

Централната точка на последниот нацрт на владејачката Кинеска комунистичка партија е дека Кина мора да ја преуреди својата куќа преку зајакнување на иновациите и зајакнување на самодоволноста.

И за кинеските лидери, ова е веродостоен пристап за победа во економскиот конфликт со САД, без оглед на тоа какви активности ќе презема Вашингтон.