Кина развива хибрид хеликоптер-авион кој користи пропелери и крила


Политичкиот советник на кинеската Комунистичка партија и креатор на нападниот хеликоптер CAIC Z-10, Ву Ксиминг, откри дека неговата земја развива нов хеликоптер кој користи пропелери, но и крила.

Ву рече дека при развојот на нов хеликоптер, не е доволно да се копираат дизајни од други земји, туку тој мора да биде дизајниран да ги исполни уникатните кинески барања, вклучително и новата и претстојната технологија, како и да го следи развојот на целите за следните 20 до 30 години.

„Кога зборуваме за хеликоптери, не треба да го развиваме она што го имаат другите земји. Наместо тоа, треба да го развиеме она што најмногу ни одговара. Новите хеликоптери мора да се интегрираат во сегашниот и идниот развој на Кина, како и во развојот на технологијата за да се исполнат плановите за периодот на 20 до 30 години. Мора да направиме прецизни проценки и да најдеме позиција“, рече Ву.

Тој не ги откри спецификациите на новиот хеликоптер, но концептниот модел покажува дека се работи за хибрид од хеликоптер и авион. Одозгора има два ротори, додека страничните крила имаат пропелери.

Ву и неговите колеги создадоа план кој опфаќа 40 години развој на хеликоптер. Тој е заслужен за унапредувањето на кинеската технологија за хеликоптери веќе 20 години како главен дизајнер на Z-10, првиот кинески хеликоптер експлицитно дизајниран напад и еден од најмоќните во светот.

Аналитичарите очекуваат хеликоптерите да бидат клучен дел од комуналната авијација.