Кина ќе даде заем од милијарда долари на Јужна Америка за купување нивна вакцина против Ковид-19

Кина планира да обезбеди заем од милијарда американски долари за нејзината вакцина против новиот коронавирус и да им ја стави на располагање на земјите од Јужна Америка и Карибите.

Тоа го соопшти мексиканското Министерство за надворешни работи.

Според Министерството, Кина го дала предлогот за време на телеконференциска средба со министри од држави од Кужна Америка и Карибите.