Кина прекина многу врски со САД, вклучително и за климата


Кинески воен хеликоптер на островот Пингтан

 

Кина ги прекина врските со САД за низа критични прашања, од разговори за климатската криза до дијалог меѓу нивните војски, по посетата на Тајван на претседателката на Претставничкиот дом на САД, Ненси Пелоси.

Најавата за контрамерките дојде додека Пекинг спроведе воени вежби околу островот Тајван. Претходно, Кина најави санкции против Пелоси и нејзините директни членови на семејството. Пекинг ја нарече посетата на Пелоси „злобни и провокативни акции“.

Откажаните интеракции се движеа од разговори за климата, до дијалози меѓу водачите на кинеските и американските воени сили, до работниот состанок на министерствата за одбрана на Кина и САД и механизмот за консултации за поморската воена безбедност меѓу земјите.

Во Тајванскиот теснец растат тензиите. Воените вежби принудија голем број бродови да ги пренасочат своите патувања, предизвикувајќи нарушувања во регионалните – и глобалните – економии. Во просек, 240 комерцијални бродови поминувале низ поморските зони секој ден во текот на изминатата недела, според податоците на разузнавачката листа на Лојд.

Претходно, САД го осудија кинеското лансирање на балистички ракети околу Тајван за време на вежбите со боева муниција како „претерана реакција“, бидејќи голем број кинески бродови и авиони повторно ја преминаа средната линија.