Казна од 100 до 500 евра за Португалците што надвор нема да носат маска

Во Португалија денеска е донесена мерка за задолжително носење заштитни маски на отворено каде има метеж, со цел да се запре зголемувањето на бројот на заразени со корона вирус.

Сите лица постари од 10 години ќе бидат обврзани да носат заштитни маски на отворено кога не е можно да се одржи физичко растојание, а мерката ќе биде во сила најмалку 70 дена.

Прекршителите на оваа мерка ќе бидат казнети со парична казна од 100 до 500 евра.

Во земјата, со население од нешто повеќе од 10 милиони, пријавени се вкупно 109.541 случаи на коронавирус, а досега починале 2.245 лица како резултат на Ковид-19.

Португалската Влада вчера соопшти дека три општини во северниот дел на земјата ќе бидат ставени во делумен карантин за да се спречи зголемувањето на новите случаи на корона вирус.